Министарство одбране Републике Србије
 
19.07.2019.

Министар Вулин: Пилоти су добро




- Приликом редовне вежбовне активности, увежбавања слетања ван аеродрома, хеликоптер није добро слетео и није се добро приземљио. Најважније је да су наши пилоти потпуно здрави и неповређени. Ми смо имали периоде у којима наши хеликоптери ни авиони уопште нису летели, а сада лете, много чешће, и такве ствари се дешавају, рекао је министар одбране Александар Вулин у јутарњем Дневнику на Радио-телевизији Србије, поводом јучерашњег оштећења хеликоптера Газела Хо-42 из 98. ваздухопловне бригаде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Говорећи о томе, он је нагласио да је хеликоптер био исправан, јер не може ни један хеликоптер да полети а да није исправан.

- Најмање пет потписа морате да имате да би се један ваздухоплов ставио у функцију и да би летео. Ми одржавамо нашу технику, она је веома исправна, овакве ствари се једноставно дешавају и дешаваће се, поручио је министар Вулин и додао да се овакве и сличне ситуације дешавају свуда у свету.

- Подсетио бих вас да су се пре неколико дана сударила два Бундесверова авиона, када је један пилот погинуо. Такође, од почетка године смо имали неколико падова Ф-35, најмодернијег авиона на свету, као и пад руског хеликоптера, истакао је министар Вулин и нагласио да се такве ситуације не могу предвидети.

Он је рекао да се захваљујући политици председника Вучића Војска Србије обнавља, да се много улаже у њу, у стандард њених припадника и у квалитет технике.

- Несреће се дешавају и дешаваће се, а најважније је да су наши пилоти обучени и да су ваздухоплови исправни, истакао је министар Вулин и поручио да ћемо захваљујући недавним споразумима с Француском Републиком и Руском Федерацијом у области одбране до краја године имати више хеликоптера него икада.