Министарство одбране Републике Србије
 
18.07.2019.

Министар Вулин: Војска Србије увек иде на победу



- Војска Србије увек иде на победу. На "Војном релију" такмичићемо се са највећим и најбројнијим армијама света, али то не значи да Војска Србије неће ићи да победи. Идемо да остваримо добар резултат и још важније од тога, идемо да покажемо колико смо обучени, колико смо спремни, да покажемо са чиме располажемо и што је најважније, са каквим људима располажемо - рекао је министар одбране Александар Вулин након данашњег обиласка екипе Војске Србије, која се у реjону Делиблатске пешчаре припрема за учешће на 6. Међународним војним играма у Руској Федерацији, у дисциплини „Војни рели“.

Министар Вулин поручује да „ако међу војскама постоји поштовање, онда је поштовање које се исказује према Војсци Србије поштовање према њеним људима, искуству, храбрости и изнад свега њеној љубави према отаџбини."
 
- Ови људи иду да се боре за нашу заставу, за нашу земљу и сигуран сам да ће се вратити са одличним резултатом. Уосталом, Војска Србије је војска победника - рекао је министар Вулин.
 
На Међународним војним играма припадници Војске Србије учествоваће у три дисциплине: „Тенковски биатлон“, „Војни рели“ и „Снајперска граница“. Прве две дисциплине реализују се у Руској Федерацији, а трећа у Републици Белорусији.
 
„Војни рели“ одржава се од 27. јула до 11. августа, на крајњем истоку Руске Федерације, у Републици Тива, а припадници Војске Србије у овој дисциплини такмиче се први пут.

Према речима пуковника Драгише Зинаје из Управе за логистику (Ј-4) Генералштаба Војске Србије, екипу Војске Србије чине возачи из свих јединица Војске, одабрани на основу одличних резултата постигнутих на такмичењима војних возача у Краљеву.
 
- Део припрема које данас презентујемо је други део. Први је реализован у Краљеву, претежно на планинском рељефу, док је овде углавном равничарски. На тај начин трудили смо се да возачи испробају све услове са којима се могу суочити на такмичењу у Русији - истакао је пуковник Зинаја, споменувши да ће у септембру ове године, у гарнизону Краљево, бити одржано друго Међународно такмичење војних возача, за које су три руске екипе већ потврдиле учешће.
 
Десетар Милош Четровић, припадник Батаљона за обуку Саобраћајне службе из Краљева и члан такмичарске екипе Војске Србије истиче добар екипни дух, за који се нада да ће донети једно од одличја.
 
- Припреме смо вршили у свим временским условима, по песковитом и каменитом терену и по киши. Изузетно смо задовољни припремама и са поносом истичемо да смо одабрани припадници који ће представљати Војску Србије - рекао је десетар Четровић.

Пред српским војним возачима биће четири трке: индивидуална, трка по карти, трка са провером ватрене оспособљености и екипна трка. Трке се изводе у различитим теренским условима, на релацијама од 150 до 250 километара.
 
Такмичење "Војни рели" реализује се на руским војним возилима 4x4 ТИГАР и војним неборбеним возилима категорија 4x4 и 6x6 КАМАЗ или УРАЛ.
 
Завршним припремама возача присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.07.2019
mp4 (63,71 MB)
Изјава министра Вулина
18.07.2019
mp4 (113,93 MB)
Изјава пуковника Зинаје
18.07.2019
mp4 (91,48 MB)
Изјава десетара Четровића
18.07.2019
mp4 (254,82 MB)
Припреме за рели