Министарство одбране Републике Србије
 
12.07.2019

Генерал Мојсиловић на конференцији контрибутора снага УН у ЊујоркуНачелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић учествовао је у раду 3. Конференције начелника генералштабова земаља контрибутора снага Уједињених нација, одржане у седишту УН у Њујорку.

На панелу посвећеном изградњи специјализованих способности, указано је да су захтеви за новим, односно унапређењем постојећих способности условљени променама у окружењу у којем се реализују мировне операције УН. Отуда и већа потреба за ангажовањем одређених специјализованих способности, како у току припрема за мисију тако и у самом процесу ангажовања на терену. Посебно је истакнута неопходност унапређења обуке кроз широк спектар активности.

Побољшање способности за одговор на недостајуће капацитете, способности којима се унапређује безбедност припадника УН, побољшава заштита цивилног становништва, али и способности које доприносе квалитету ангажовања и дисциплине, било је у фокусу панела посвећеног побољшању учинка, обуке, изградње капацитета и опреме. Унапређење дефинисаних способности омогућава достизање стандарда УН у области персонала, обуке и опреме и то је захтев који је пред свим државама учесницама у мисијама УН.

Током панела посвећеног женама у униформи у мировним операцијама, панелисти су указали на неспоран напредак родне перспективе од усвајања Резолуције Савета безбедности УН 1325. Закључено је да, и поред повећаног броја жена у мисијама, има простора за њихову већу заступљеност у оквиру контингената и на позицијама штабних официра, планера и војних посматрача. Затражена је даља подршка свих земаља учесница како би се достигао зацртани циљ од 15 посто жена у мировним операцијама до 2020. године.

На маргинама конференције, генерал Мојсиловић је са председавајућим Војног комитета ЕУ генералом Клаудиом Грацијаном разговарао о даљој сарадњи у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, са акцентом на ангажовању припадника Војске Србије у мисијама ЕУ. Генерал Мојсиловић састао се и са начелником Генералштаба Оружаних снага Белорусије генерал-мајором Олегом Белокоњевим, са којим је разговарао о даљем унапређењу билатералне војне сарадње.