Министарство одбране Републике Србије
 
12.07.2019.

Свечаност поводом завршетка Командно-штабног усавршавања официра 65. класе



Министар Вулин: Војска постоји да рата не буде

Изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин присуствовао је свечаности поводом завршетка Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране официра 65. класе, одржаној данас код Споменика Незнаном јунаку на Авали.

Министар Вулин честитао је полазницима завршетак усавршавања у име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије речима да је поносан на сваког полазника, уверен да ће они својим животима заслужити захвално сећање потомака и сигуран да ће Војска Србије чувати своју земљу и народ, где год он живи и траје.

- Желим да вам честитам и да вас замолим да никада не престанете бити достојни својих предака, али и да никада не престанете бити узор и предмет поштовања и љубави својих потомака. Када од нас велики и моћни траже да признајемо геноциде које нисмо починили, када од нас траже да пишемо историју како они мисле да треба да је пишемо, или траже да честито и часно име свог народа бацимо на терен дневне политике, да се заборавимо и самопоништимо, онда знамо колико је вредно и велико што смо изабрали да сами одлучујемо о себи, да своју историју пишемо сами и да о њој говоримо онако како је било. И када смо побеђивали и када смо губили, када смо били на победничком пиједесталу, када смо се враћали слободи, када је било тешко и страшно – били смо достојанствени. Како онда, тако и сада – рекао је министар Вулин.

Он је поручио да „нико не треба ни да помисли да ће српском народу моћи да пише историју и да ћемо пристајати да зло које препознају у себи постане наша стварност – да њихова лаж постане наша истина“.

- Обележили смо 100 година од завршетка Првог светског рата и 20 година од завршетка НАТО агресије. Из историје и прошлости научили смо много. Научили смо да у ратовима које нисмо тражили и које нисмо водили својом вољом, које нисмо изазвали, које нисмо ничим оправдали, да смо их добијали и у њима побеђивали зато што су народ и војска били једно и зато што су вредности за које смо се борили биле вредности сваког човека, које свако може да прихвати и да разуме. Научили смо, посебно након грађанских ратова на простору бивше Југославије, да тамо где нема српске војске, ни српске државе, за Србе нема ни правде, ни саосећања, ни пажње. Научили смо да само снажна српска држава и снажна војска, која је у стању да одговори на сваки изазов, јесте довољан гарант да ћемо трајати и живети тамо где смо се родили. Не тамо где нас је неко довео, послао, ни тамо где би неко могао о нама да говори као о агресору, већ тамо где смо се родили. Без обзира да ли се тамо протежу границе државе Србије, српски народ има право да очекује пажњу и заштиту своје државе и своје војске – нагласио је министар одбране.  

Према његовим речима, Војска Србије не постоји да би било коме претила и било чије детињство учинила страшним, већ постоји „да нама нико не би претио и да ниједно наше дете не би прекинуло своје детињство плачем и ужасом рата“.

- Војска Србије постоји да рата више никада не буде, а ви који је чините, највећи сте одвраћајући фактор свакоме ко мисли да би са Србијом требало да говори језиком силе. Научили смо да ћемо без политике неутралности и самосталности морати да слушамо друге – шта да купујемо, продајемо, ко су нам пријатељи, а ко непријатељи и научили смо да само у себе можемо да се поуздамо до краја – у свој народ и своју војску. Како тада, тако и данас – истакао је министар Вулин.

Начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац наглашава да је строј Војске Србије од данас снажнији за још једну класу командно-штабних официра решених да реализују све њене мисије и задатке.

- Данас смо испред величанственог Споменика Незнаном јунаку, али не заборављамо ни јунаке са Цера, Колубаре, Кајмакчалана, Кошара, Паштрика и осталих попришта где је српски војник бранио слободу. Због њих и њихове борбе, ми данас морамо бити образованији, чвршћи, отпорнији. Пред вама су официри школовани, способни и жељни доказивања и уверен сам да ће одговорити захтевима нових дужности – рекао је пуковник Сувајац.

Одлуком председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије тројици прворангираних официра Командно-штабног усавршавања и официрима оружаних снага страних земаља додељени су официрски бодежи, које је уручио министар Вулин, док је уверења о стеченом звању командно-штабног официра полазницима 65. класе уручио ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић.

Први у рангу 65. класе Командно-штабног усавршавања је мајор Милан Јевтић, други је мајор Душко Цвијановић, а трећи је мајор Славиша Кнежевић.

Према речима мајора Милана Јевтића, који се обратио окупљенима у име полазника 65. класе, Командно-штабно усавршавање један је од преломних тренутака, како на војничком путу, тако и у животу официра, јер омогућава даље напредовање у професионалном смислу и даље напредовање у Министарству одбране и Војсци Србије.

- Привилегија која нам је указана у виду похађања овог нивоа усавршавања подарила нам је непроцењиву могућност да унапредимо нашу личну оспособљеност, да надоградимо искуства и знања стечена претходних година и да будемо још мотивисанији за највишу одговорност у раду са људима и спремни да се ефикасно посветимо супротстављању свим изазовима и решавању проблема у нашим организационим целинама – нагласио је Јевтић.

Мајор Саша Лазаревић из Оружаних снага Босне и Херцеговине поручио је да му је част да завршетак Командно-штабног усавршавања прослави заједно са колегама из Министарства одбране Републике Србије, Војске Србије и колегама из Нигерије и Алжира. Како каже, земље из којих су полазници од данас су богатије за нове командно-штабне официре, али исто тако и за велика пријатељства.

Командно-штабно усавршавање представља други ниво стручног усавршавања официра. Организује се и реализује као редовно и траје једну школску годину. Школовање у 65. класи завршило је 50 официра, од којих је 43 из Србије, пет из Босне и Херцеговине и по један из оружаних снага Алжира и Нигерије.

Данашњој свечаности присуствовали су бројни припадници Министарства одбране и Војске Србије, породице и пријатељи полазника Командно-штабног усавршавања, а у програму свечаности наступио је Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.07.2019
mp4 (371,87 MB)
Обраћање министра Вулина
12.07.2019
mp4 (349,22 MB)
Обраћање мајора Јевтића
12.07.2019
mp4 (47,59 MB)
Изјава мајора Лазаревића
12.07.2019
mp4 (389,29 MB)
Свечаност