Министарство одбране Републике Србије
 
05.07.2019.

Обележен Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију



Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију Управе за одбрамбене технологије свечано је обележен у присуству представника организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, представника предузећа Одбрамбене индустрије, као и представника Института за стандардизацију Србије и Дирекције за мере и драгоцене метале Србије.

Одлуком Председника Републике, 5. јул се обележава као Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију у знак сећања на тај дан 1863. године када је Артиљеријска управа Министарства војног Кнежевине Србије донело прву уредбу која се односи на уређење области стандардизације, односно на уређење каталога стандарда – „Администрација свију техничких заведенија која сачињавају технички органи“. Тако су стандардизација, метрологија и систем означавања средстава која се користе у систему одбране у непосредној и чврстој вези са почецима индустријализације Србије.

Дирекција за стандардизацију, кодификацију и метрологију је највиши стручни орган у области материјалне стандардизације. Обавља послове Националног кодификационог бироа Републике Србије и централни је и највиши стручни орган за послове метролошке делатности у области одбране.