Министарство одбране Републике Србије
 
25.06.2019.

Председник Вучић: Имаћемо више хеликоптера него икада раније




Стигао први „Ербасов“ хеликоптер Х-145М за Војску Србије

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и извршни директор компаније “Ербас” Бруно Евен данас су на сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2019“ свечано открили први од девет „Ербасових“ хеликоптера Х-145М опремљен нашим наоружањем. Такође, извршни директор компаније „Ербас“ свечано је уручио Сертификат за одржавање хеликоптера „Газела“ Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић“.

После тог свечаног чина, извршни директор компаније “Ербас” уручио је „кључ“ хеликоптера председнику Србије, који је потом исти предао начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Мојсиловићу.

Церемонији су присуствовали министар одбране Александар Вулин, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.

Председник Вучић нагласио је да укупно девет хеликоптера треба да стигне – пет за Војску Србије, а четири за Полицију.

- Наручили смо још три “супер пуме”. То су најбољи и најскупљи хеликоптери које смо могли да наручимо. Укупно смо 12 летелица наручили од “Ербаса”, а наручиваћемо их још. Ове године ћемо добити више хеликоптера него што смо их имали у наоружању Војске Србије и Полиције у претходном периоду и претходним деценијама, и онда ће вам бити јасно колико је Србија напредовала у финансијском смислу, колико себе може да опреми за ванредне ситуације и колико може да постигне боље услове за очување свог интегритета и одбрану своје земље, рекао је председник Вучић.

Он је захвалио “Ербасу” на досадашњој сарадњи и истакао да се нада још бољој сарадњи у будућности – “да ви не касните, а ми да плаћемо на време”.

- Србија има углед у свету зато што плаћа своје обавезе без дана кашњења. То је огромна разлика у односу на све оно што смо имали раније. Нико раније није хтео да ради са нама, јер је знао да немамо ни “динара” у џепу, а с друге стране и да имамо никада ништа не бисмо платили на време. За ових девет хеликоптера Х-145М смо дали 105 милиона евра, а држава Србија плаћа без дана закашњења. Ми се тиме поносимо и ја то не кријем од вас. Поносимо се јер никоме не дугујемо ништа, плаћамо све обавезе, понашамо се као одговорна држава. Господин Евен ће са нама имати још много посла, на задовољство радника и руководство “Ербаса”, а и ми ћемо на наше задовољство са њима имати још много посла. Поносан сам на нашу земљу што је за релативно кратко време успела да изађе из дубоке кризе и да данас буде поуздан партнер свим најбољим, најмоћнијим и најважнијим светским компанијама као што је “Ербас”. Ово су грађани Србије заслужили, закључио је председник Републике.

Према речима Бруна Евена, у години када та компанија прославља 50 година постојања још један од разлога за славље и задовољство је управо сарадња са Републиком Србијом. Он је истакао да је још пре неколико месеци председнику Вучићу обећао да ће “Ербас” учинити све што може како би на време уручили први хеликоптер и изразио велику срећу и задовољство што је то обећање и испуњено.

Данашња свечаност уприличена је поводом уручивања првог од девет хеликоптера Х-145М. Саставни део уговора о набавци хеликоптера Х-145М је и пројекат Индустријске сарадње који предвиђа подршку компаније „Ербас“ нашим производним и научно-истраживачким институцијама у прибављању квалификација и сертификата и омогућава учешће у широком спектру кооперантских могућности компаније „Ербас“.

За Министарство одбране, у сегменту индустријске сарадње, најзначајнији су пројекти који се односе на унапређење и сертификацију капацитета Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ за одржавање и производњу делова хеликоптера „Газела“, што је данас званично потврђено свечаним уручивањем Сертфиката Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић“.

На данашњој свечаности уприличено је и свечано потписивање Уговора о Сервисном центру између представника ЈП „Југоимпорт-СДПР“ Мирослава Мијатовића, директора Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ пуковника Деспота Јанковића и представника компаније „Ербас“ Томаса Хајна.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.06.2019
mp4 (389,74 MB)
Изјава председника Србије Александра Вучића
25.06.2019
mp4 (110,97 MB)
Изјава извршног директора Ербaса Бруна Евена
25.06.2019
mp4 (367,4 MB)
Сајам "Партнер 2019"