Министарство одбране Републике Србије
 
20.06.2019.

Министар Вулин на сајму у Паризу: Српско наоружање на најсавременијим системима



- Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана наше војске интензивно се развијају и ми улажемо много новца и напора у њихово обнављање и модернизацију. Овде смо имали прилику да видимо шта нуде највећи светски произвођачи, али и да покажемо да и наше наоружање може да буде коришћено чак и на најсавременијим системима, рекао је данас министар одбране Александар Вулин на 53. међународном салону аеронаутике и свемира „Париз Ер Шоу 2019“ у Француској.

Како је истакао, опремање и наоружавање Ербасовог хеликоптера Х-145М нашим наоружањем изазвало је велику пажњу код свих учесника и сви желе да знају како је то Србија успела своје наоружање да постави на Ербасове хеликоптере.

- Разговарали смо и у француском Министарству одбране о наставку наше војно-војне сарадње, али свакако и о припреми посете и свега што треба да наступи када се председник Србије Александар Вучић и председник Француске Емануел Макрон буду видели у Београду, изјавио је министар Вулин и још једном поручио да је Војска Србије на „Париз Ер Шоу 2019“ имала шта да види, али “свакако и да понуди”.

Данашњој посети Сајму присуствовали су и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић и начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Ранковић.

Делегација Министарства одбране обишла је данас штанд компаније „Ербас”, на којем је изложен вишенаменски хеликоптер Ербас Х-145М са ознакама Војске Србије, као и штандове компанија „„Rosoboronexport”, „RSK MiG” i „Russian Helicopter” из Руске Федерације, „Thales” i „Safran” из Републике Француске, „Hensoldt” из Савезне Републике Немачке i „Rafael” из Израела.

На Међународном салону аеронаутике и свемира на аеродрому Бурже, који се одржава од 17. до 23. јуна, учествује више од 2.300 излагача из 48 земаља на површини већој од 130.000 квадратних метара.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.06.2019
mp4 (88,98 MB)
Изјава министра Вулина
20.06.2019
mp4 (332,61 MB)
Обилазак сајма