Министарство одбране Републике Србије
 
11.06.2019.

Министар Вулин: Само јединствени можемо да решимо своје национално питање





"Оно што је започето злочиначком акцијом „Олуја“, оно што је започето и настављено бомбардовањем Републике Српске, настављено је НАТО агресијом на Савезну Републику Југославију и окончано битком на Кошарама и битком на Паштрику. Србија и српски народ нису ничим изазвали ни оправдали НАТО агресију, као што ни српски народ ничим није изазвао ни оправдао ратове на подручју бивше Југославије. Управо зато ми можемо и морамо да будемо поносни на јунаке са Кошара, Паштрика, Коридора, на страдалнике из „Олује“, на све оне који су српски народ бранили", изјавио је министар одбране Александар Вулин уочи премијере филма "Ратне приче са Кошара" у препуној сали Банских двора у Бањалуци којој су присуствовали и учесници једне од одлучујућих битака 1999. године.

Истакавши да српски народ ратове није тражио ни изазвао, министар Вулин је рекао да "ми можемо и морамо да будемо поносни на оне који су нас бранили, али исто тако морамо да разумемо да је напад на један део српског народа напад на све Србе без обзира на то где они живе. Морамо да разумемо да српски народ, чије национално питање још увек није решено, мора о себи да размишља као о јединственом народу који има јединствене интересе и потребе, и који има потребу да одлучује сам о себи."

"Сви ми морамо и треба да се поносимо нашим ратницима, нашим јунацима, а Србија коју води Александар Вучић није Србија која признаје туђе кривице, није Србија која признаје лажне симетрије и није Србија која ће повући и један једини потез а да не мисли о свим Србима без обзира на то где они живе. Само јединствени можемо да се надамо да ће наша деца живети у миру, а тамо где Срби не одлучују сами о себи за њих нема ни истине, за њих нема ни правде. Морамо да се сећамо и Кошара и Коридора и морамо да знамо да српски народ само јединствен може да реши своје национално питање", изјавио је српски министар одбране.

Захваливши у име бораца са Кошара на указаном поштовању, пуковник Војске Србије Душко Шљиванчанин, командант 53. граничног батаљона који је био на првој линији одбране земље у бици на Кошарама, рекао је да се "вечерас радују душе 108 погинулих припадника Војске Југославије у рејону карауле Кошаре. Велика је част приказивати овај филм пред борцима Републике Српске, пред потомцима бораца Војске Републике Српске, јер знам да сте ви у вашој борби имали много Кошара и много Паштрика", изјавио је пуковник Шљиванчанин.

"На Кошарама је одбрањена Србија, а ако је одбрањена Србија онда је одбрањена и Република Српска и читав српски народ. Не смемо да заборавимо да је НАТО бомбардовао Србе са обе стране Дрине", подсетио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који је и организовао премијеру филма "Ратне приче са Кошара" у Републици Српској.

Истакао је да је ово начин да отргнемо од заборава и да институционално градимо културу сећања и памћења.

"Захвалан сам Министарству одбране, министру Вулину, Застава филму и ауторки Слађани Зарић што вечерас у Бањалуци имамо прилике да покажемо херојство српских војника које су они заиста показали на Кошарама", рекао је Којић.

Ауторка филма, Слађана Зарић је рекла да смо филмовима "Ратне приче са Кошара" и "Ратне приче са Паштрика", који су у Србији имали невероватну гледаност, после двадесет година, желели да захвалимо свим учесницима битака за све што су они тада дали.

Битка на Кошарама постала је симбол одбране државне границе и борбе за одбрану отаџбине. Једна од тежих и битнијих борби у новијој историји српске војске. Започела је 9. априла и трајала све до 14. јуна 1999. године када се Војска Југославије, после потписивања Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.

У бици на Кошарама учествовало је 1.500 припадника Војске Југославије. Погинуло је 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаца.

Документарни филм "Ратне приче са Кошара" рађен је у продукцији Министарства одбране - Војно филмског центра „Застава филм“ и Радио телевизије Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.06.2019
mp4 (139,33 MB)
Изјава министра Вулина
11.06.2019
mp4 (53,69 MB)
Изјава пуковника Шљиванчанина
11.06.2019
mp4 (65,62 MB)
Изјава Слађане Зарић
11.06.2019
mp4 (82,03 MB)
Изјава Милорада Којића
11.06.2019
mp4 (329,98 MB)
Премијера филма