Министарство одбране Републике Србије
 
29.05.2019.

Председник Вучић обишао реконструисани интернат Војне гимназије




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, обишао је данас реконструисане ученичке собе и заједничке просторије интерната Војне гимназије.

Говорећи о значају тог пројекта, председник Вучић је након обиласка истакао, цитирајући генерала Мојсиловића, да се "и по оваквим објектима види колико нам Војска и земља иду напред".
- Остају још и радови у фискултурној сали, да видимо шта ћемо са спољним фудбалским и атлетским тереном, кров ће се обновити чим то дозволе временски услови, а све остало је, чини ми се завршено и уређено на пристојан и добар начин. Калоријска вредност хране је унапређена, а верујем и да ће и квалитет у будућности још бити унапређен, иако су деца задовољна – нагласио је председник Вучић.

Према његовим речима, важно је да нема више оног тренда напуштања војске, јер се у школовање и обуку припадника војске улаже доста средстава.

- Ви улажете огроман новац још од средње школе и Војне гимназије, преко Војне академије, затим кроз рад на терену, а онда људи оду било где и било коју службу зато што у Војсци не виде перспективу. Данас се види да држава све више брине о Војсци, и јефтини станови ће већ пре краја године бити у Врању и у Нишу, а ускоро нам крећу и у највећим градовима, Београду, Новом Саду и Сремској Митровици, и мислим да ће то људима бити јасан сигнал да држава на сваки начин покушава да поправи не само њихов животни стандард, већ и да показује и поштовање према нашим војницима и онима који увек морају да буду спремни да одбране, заштите и сачувају нашу земљу – истакао је председник Вучић.

Он је нагласио и да је поносан на војнике, који су јуче, када је, колоквијално речено, подигнута борбена готовост, били спремни.
- За разлику од неких ранијих периода, нисмо имали никаква искакања, никаквих одлазака, кукњаве и прављења трагичних сцена. Људи су се понашали одговорно, озбиљно, пуни родољубља, хвала им на томе и ми ћемо наставити да поспешујемо и опремљеност и обученост, али и наоружање наших војника и то ће бити један од кључних приоритета у наредном периоду – закључио је председник Вучић упућујући још једном честитке припадницима наше Војске на професионалном и изузетно родољубивом односу према земљи коју чувају и штите.

Данашњем обиласку су присуствовали и државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић и начелник Војне гимназије пуковник Мирослав Гвозденовић, са сарадницима.
Током радова који су трајали осам месеци, обновљено је свих пет спратова у згради, а комплетно су уређене спаваонице, купатила, просторије за дневни боравак и трпезарија. Интернат, који је саграђен 1978. године и који се простире на више од 10 хиљада квадратних метара, има капацитета за смештај 516 ученика Војне гимназије и Средње стручне војне школе.

Извођач радова је Војнограђевинска установа "Београд", а инвеститор Војнограђевински центар "Београд". У реконструкцију и обнову интерната Војне гимназије, до краја радова на крову, биће уложено око 180 милиона динара.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.05.2019
mp4 (281,95 MB)
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића
29.05.2019
mp4 (391,96 MB)
Обилазак