Министарство одбране Републике Србије
 
05.02.2019.

Министар Вулин: Обученост и морал у јединицама на високом нивоу



Сви припадници Војске Србије приказују веома висок ниво обучености и веома високу спремност за испуњавање сваког задатка. Морал у јединицама је на веома високом нивоу и то је оно што нас све радује и чини нас поносним - рекао је министар одбране Александар Вулин, који је у пратњи начелника Генералштаба генерал-потпуковника Милана Мојсиловића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића обишао обуку професионалних припадника Војске Србије у касарни „Бачка“ у Бачкој Тополи.

У овим немирним и несигурним временима, истакао је министар одбране, снажна, развијена и задовољна Војска Србије је најбољи гарант да ћемо бити слободни и да ћемо наставити да одлучујемо сами о себи.
 
Према речима команданта 17. механизованог батаљона и команданта гарнизона Бачка Топола мајора Радета Адамовића данас је у касарни "Бачка" приказан део наоружања и војне опреме који се налази у наоружању јединица стационираних у Бачкој Тополи.
 
- Приказан је део реализације обуке јединица из гарнизона, а посебно бих истакао обуку на БОВ Поло М83, обуку на хаубицама СХ 122, обуку минобацачког вода и обуку механизованог вода. Поред ове редовне обуке коју изводе јединице из гарнизона, данас смо приказали и део наоружања и опреме који се користи у Копненој зони безбедности на обезбеђењу административне линије – истакао је мајор Адамовић.
 
Након информисања о стању у јединици, министар одбране имао је прилику да види приказ пешадијског наоружања и средстава за маскирање, као и радње и поступке на команду „спреман за паљбу“ на лансеру ракета самоходном противоклопном М-83.
 
Професионални припадници Прве бригаде демонстрирали су сегмент обучавања и  на самоходној хаубици 122 мм, док је вод минобацача 120 мм приказао поседање ватреног положаја.

Механизоване јединице демонстрирале су радње и поступке механизованог вода на БВП М80А, као и  лансирање моста са тенка носача моста и прелаз механизованог вода преко моста.
 
Министар Вулин је обишао и кабинете где је имао прилику да види обуку оператера на тренажеру.
 
Током данашње посете касарни „Бачка“ министар Вулин обишао је и православне и римокатоличке богослужбене просторије у касарни „Бачка“.
 
Обиласку су присуствовали и начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Желимир Глишовић и командант Прве бригаде копнене војске пуковник Зоран Насковић са сарадницима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.02.2019
mp4 (43 MB)
Изјава министра одбране Александра Вулина
05.02.2019
mp4 (91,12 MB)
Изјава мајора Радета Адамовића
05.02.2019
mp4 (389,15 MB)
Обилазак