Министарство одбране Републике Србије
 
21.11.2018.

Министар Вулин: Војску Србије чине хумани људи који воле своје суграђане



Министар одбране Александар Вулин обишао је данас адаптирану кућу Драгане и Недељка Јовановића из Осечине, брата и сестре који су остали без родитеља, а у чијој су изградњи и адаптацији учествовали Министарство одбране и Војска Србије као и локална самоуправа и бројни донатори.

Захваљујући хуманости Војске Србије, наменске индустрије и локалне заједнице, школарци Недељко и Драгана, обележили су данас крсну славу своје породице Аранђеловдан у свом новом дому, који им пружа сигурност и наду у бољу будућност, након тешких тренутака кроз које су прошли.

Министар Вулин је, након разговора и обиласка адаптиране куће, истакао да је Војска Србије увек ту када је потребно, када треба бранити земљу, али и када треба помоћи.

- Војску Србије чине хумани људи који воле своје суграђане и који хоће да помогну. Војнограђевинска установа Београд је од свог новца, од својих прихода, не од буџетских средстава, донирала кућу за брата и сестру Јовановић, и то двоје деце захваљујући Војној установи Београд, Војсци Србије и захваљујући Одбрамбеној индустрији Србије и фабрици „Крушик“, могу да кажу да је њихова будућност сигурна и извесна, а на њима је само да уче – истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, постоје ствари које не можемо да променимо, као што су смрт оних које волимо, болест коју не можемо да излечимо, али хуманост и однос према деци и однос према људима којима је помоћ потребна је нешто на шта увек можемо да утичемо и ту увек можемо да мењамо ствари на боље.

- Где год је Војска Србије, ту ће увек бити и ред и закон и хуманост, где год је Војска Србије наши грађани ће увек знати да ће моћи да рачунају на пуну помоћ. Ово двоје малишана нису имали лак живот, остали су без родитеља, али нису остали ни без пажње ни без љубави. Војска Србије, „Крушик“ и наменска индустрија су ту да помогону и увек ћемо бити ту да помогнемо својим суграђанима. Нико не сме да буде сам, нико када му је тешко не сме да буде остављен од своје земље, нико кад му је тешко не сме да буде сам – поручио је министар Вулин.

Говорећи о значају иницијативе за помоћ Драгани и Недељку Јовановић, директор ваљевског „Крушика“ Младен Петковић истакао је да је та фабрика наменске индустрије, као друштвено одговорна компанија, подржала иницијативу министра Вулина и Војску Србије одлуком да додели месечну стипендију од по 15.000 динара и за Драгану и за Недељка, намењену њиховом школовању.

- Када постану пунолетни, моћи ће, ако буду желели, да се запосле у Холдинг корпорацији „Крушик“ – истакао је Петковић, додајући да ће на тај начин, уз своје жеље и амбиције, имати обезбеђену сигурност и егзистенцију у будућности.

Председник општине Осечина Драган Алексић нагласио је да је Војска Србије помогла да се кућа, која је била започета, заврши, за шта Драгана и Недељко нису имали средстава након смрти родитеља, са којима су живели као подстанари.

- Неизмерно смо захвални Војсци Србије и министру Вулину, као и ваљевском „Крушику“ који је обезбедио стипендије за њихово школовање. Сада ова деца могу да наставе нормалан живот у својој кући, као што су највише и желели – истакао је Алексић, додајући да су у опремању куће изашле у сусрет и фирме из Осечине.

Директорка Центра за социјални рад Осечина Јована Милановић, такође је изразила захвалност Војсци Србије што су омогућили Драгани и Недељку да наставе живот какав заслужују, а у помоћ је притекла и целокупна локална заједница.

Обновљена кућа Драгане и Недељка Јовановића данас се чинила премала да прими све који су дошли да им пожеле срећно усељење у нови дом о коме су одувек маштали. Ову зиму дочекаће у топлој кући, са новим намештајем и одвојеним собама у којима ће моћи да се посвете школским обавезама, али и свему ономе што чини свакодневицу школараца. Недељко је ученик седмог разреда основне школе, а Драгана, која похађа други разред Економске школе у Осечини, каже да после свих немилих тренутака које им је живот приредио, кућа коју могу да назову својим домом је нешто што им највише значи.

- Много ће нам ово значити у будућности. Захвални смо Министарству одбране и Војсци Србије што су нам помогли, као и Центру за социјални рад Осечина, али и свим дивним људима који су били ту да нам помогну кад нам је било најтеже – истиче Драгана, која каже да јој је глума омиљени хоби и да већ неколико година активно учествује у драмској секцији у својој школи.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.11.2018
mp4 (120,31 MB)
Изјава министра Вулина
21.11.2018
mp4 (109,73 MB)
Изјава председника општине Осечина Драгана Алексића
21.11.2018
mp4 (72,06 MB)
Изјава директора „Крушика“ Младена Петковића
21.11.2018
mp4 (100,4 MB)
Изјава директорке ЦСР Осечина Јоване Милановић
21.11.2018
mp4 (112,18 MB)
Изјава Драгане Јовановић
21.11.2018
mp4 (147,04 MB)
Посета