Министарство одбране Републике Србије
 
15.11.2018.

Министар Вулин: Србија и даље хумана и одговорна у решавању мигрантске кризе




- Србија је и даље хумана и одговорна у решавању мигрантске кризе. Ми смо показали, као јединствена земља на читавој мигрантској рути, да имамо систем који је у стању да брине о људима, да контролише њихово кретање, да сачува њихово људско достојанство, али и да води рачуна о грађанима наше земље и о нашем начину живота – истакао је министар одбране Александар Вулин, који је председник Радне групе за решавање питања мешовитих миграционих токова данас на отварању 14. радног састанка са градским и општинским повереницима за избеглице у хотелу „Гранд“ на Копаонику.
 


Министар Вулин је на скупу подсетио да се од 2015. до 2018. године Србија  нашла на удару мигрантске кризе и за све то време, кроз нашу земљу прошло је стотине хиљада људи и није било скоро ни једног инцидента.
 
- То говори о томе колико је Влада Републике Србије била организована, али говори више од тога колико су грађани Србије хумани људи, људи широког срца који разумеју људску патњу. Председник тадашње Владе Републике Србије Александар Вучић је донео одлуку о формирању мешовите Радне групе и на тај начин показао да је био један од првих европских лидера који је разумео каква је опасност у мигрантској кризи и како треба водити рачуна о људима који пролазе кроз Србију и како треба водити рачуна о својој земљи, али како треба водити рачуна и о свима другима – нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, мигрантска криза није завршена, она јесте блажа него што је била, али, како је додао, без јединственог европског решења и јединственог европског става према миграцијама, нико не може да се избори са мигрантском кризом.
 


- Србија ће као и до сада наставити да се понаша хумано, организовано, Србија ће водити рачуна о сваком људском бићу коме је помоћ потребна, водећи рачуна и да се поштује закон и да се заштити наш начин живота. Желим да захвалим свим припадницима Комесаријата за избеглице који су несебично, током свих ових година, радили на збрињавању и чувању достојанства ових људи, што је управо оно што нас је разликовало од свих других земаља – оценио је министар Вулин додајући да је Србија те људе доживљавала као људе у невољи, а не као претњу и као муку.
 
Он је изразио захвалност Европској унији, која је за све ове године донирала више од 98 милиона долара, додајући да је од новца важније и то што су веровали у наш азилни систем, нашу државу и нашу организацију.
 
Министар Вулин је, такође, посебно нагласио да мигрантска криза не може и не сме да буде оправдање да заборавимо да још увек имамо више од 200.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије, као и десетине хиљада избеглица са простора Хрватске и Босне и Херцеговине, свих оних људи који су, након грађанских ратова на простору СФРЈ, били принуђени да напусте своје домове, а још увек не могу да се изборе за своја основна људска права – право на имовину, глас и право на повратак.
 


На скупу посвећеном имплементацији Регионалног стамбеног програма и тренутној ситуацији у области азила и миграција, Комесар за избеглице Републике Србије Владимир Цуцић захвалио је министру Вулину, пре свега као председнику Радне групе, додајући да Србија није формирала то тело, прошла би као низ других на путу који су прошли.
 
- У том времену и том моменту требало је имати поверења и у нека решења која смо ми предлагали, а која можда нису била толико уобичајена, а сада су постала пример праксе у целом свету. Александар Вулин је много тога прошао са нама, од водених топова и сузаваца на Хоргошу, са мојим колегиницама и колегама из Комесаријата и повереницима, који су у то време били једина снага која је била на границама, до Миратовца и разним притисцима којима смо били изложени, како би Србија прихватила различите предлоге – поручио је комесар Цуцић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.11.2018
mp4 (360,18 MB)
Обраћање министра Вулина - први део
15.11.2018
mp4 (394,75 MB)
Обраћање министра Вулина - други део
15.11.2018
mp4 (191,1 MB)
Изјава министра Вулина
15.11.2018
mp4 (78,69 MB)
Састанак