Министарство одбране Републике Србије
 
06.10.2018

Унапређење верске службе у војсци
Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас трећем Фестивалу хришћанске културе у Зајечару и у пратњи припадника Војске Србије обишао Саборну цркву. Он се затим састао с епископом тимочким и архијерејем надлежним за рад војних свештеника у Министарству одбране и Војсци Србије господином Иларионом.

Том приликом, министар Вулин је истакао да Министарство одбране и Војска Србије поклањају велику пажњу верској служби.

- Све верске конфесије су код нас равноправне и заступљене. Све уживају велико поштовање Министарства одбране и Војске Србије. Српска православна црква, као стуб нашег народа и као неко ко не само што чува духовност нашег народа, већ и оне традиције које су нас учиниле великим и вредним, јесте један од најважнијих партнера Министарства одбране и Војске Србије, рекао је министар одбране.Он је нагласио да ће систем одбране наставити да развија верску службу, да је у плану повећање броја војних свештеника.

- Као што Војска помаже да стекнете нова знања и искуства, тако ће вам увек помоћи да у потпуности развијете свој дух и своју личност, јер Војска управо за то и служи, истакао је министар војни и додао да Војска Србије изражава велико поштовање према Српској православној цркви и свему оном што је она учинила за очување нашег народа и наше традиције, додавши да је сигуран да ће се сарадња између Војске и Српске православне цркве и даље развијати.

Епископ тимочки Иларион нагласио је да је данас обележен празник Зачећа Светог Јована и обележено јављање пресвете Богородице у Зајечару 1944. године, када је пресвета Богородица заштитила град од бомбардовања, који се од тада у Зајечару свечано обележава.- Уједно је данас и завршетак Фестивала хришћанске културе и ми смо почаствовани што су и војна лица ту, са министром Александром Вулином, рекао је он нагласивши да ће, попут својих претходника, свесрдно радити на унапређењу сарадње с Војском.

Фестивал хришћанске културе одржава се од 20. септембра до 6. октобра у Зајечару, у организацији Епархије Тимочке и уз подршку Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије.

Овогодишњи фестивалски дани били су богати бројним духовним и културним садржајима - предавањима еминентних говорника, концертима и промоцијама нових књига савремених аутора. Осим тога, одржан је и међународни Филмски фестивал документарно-духовног филма. У програмској понуди издвојили су се Дан на Ромулијани, отварање изложби слика и фотографија, дечија недеља, као и наступи културно-уметничких друштава из Зајечара и суседних градова.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.10.2018
mp4 (96,07 MB)
Изјава министра Вулина
06.10.2018
mp4 (94,45 MB)
Изјава епископа тимочког и војног Илариона
06.10.2018
mp4 (102,07 MB)
Са догађаја