Министарство одбране Републике Србије
 
16.09.2018.

После три деценије у Војну болницу Ниш, у 2018. години, уложено више од милион евра




Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Управе за војно здравство бригадног генерала Угљеше Јовичића, обишао је данас реконструисано Одељење за радиологију у Војној болници Ниш.

Осим инфраструктурних радова, с циљем пружања квалитетније здравствене заштите војним и цивилним осигураницима, набављена су и четири дигитална рендген апарата нове генерације који омогућавају бржу и прецизнију дијагностику.

Како је нагласио министар Вулин, Министарство одбране је у Војну болницу Ниш у протеклих годину дана уложило више од милион евра.

- То је најозбиљније улагање и реконструкција овог објекта у протеклих 30 година, током којих смо чекали да осигураници у Војној болници Ниш добију најбољу и најсавременију дијагностику и негу. Војни систем, па и систем здравства у оквиру војске, био је урушаван плански и системски. Радило се све што је могло да се ради, од 2000. године на овамо, да се војска унизи, смањи, уништи, да не буде способна да задовољава ни своје одбрамбене потребе, а ни потреба заштите својих осигураника. Ми се боримо против тога и веома брзо, захваљујући, на првом месту,  огромном разумевању врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и читаве Владе, имамо могућности да обновимо војно здравство, рекао је министар одбране.

Он је додао да војни осигураник мора да зна да ће увек имати најбољу могућу негу.

- И свако ко уђе у састав Војске Србије, ко свој живот веже за одбрану земље и војске, мора да зна да је у систему који стварамо поново, у систему који ће бринути о њему и његовој породици од почетка до краја. Од тога да има добру униформу и добру плату, да има најсавременије системе наоружања на којима ће се обучавати и бранити ову земљу па до тога да ће он и његова породица имати најбољу могућу здравствену заштиту. То је систем који је уништаван и урушаван, а који ми поново градимо. Војска брине о својима, баш као што брине и о свим грађанима ове земље, али брине о сваком свом припаднику, поручио је министар Вулин.

Управник Војне болнице Ниш пуковник др Јовица Станојковић захвалио је Министарству одбране и министру Вулину на испуњеном обећању да ће се наставити с инфраструктурним и техничким опремањем Војне болнице Ниш.

- У плану је да се изради идејни пројекат за изградњу ургентно-пријемног блока, као и његово опремање. Војна болница Ниш ће у наредном периоду имати могућности да пружа већи број здравствених услуга и да осавремени свој рад, а све то на обострано задовољство и војних и цивилних осигураника који се овде лече, нагласио је пуковник Станојковић.

Радиолог потпуковник др Милорад Пејчић рекао је да је дигитализација у Одељењу за радиологију од великог значаја.

- Постоји више бенефита дигитализације - осим квалитета и комфора постиже се већа ефикасност приликом рада, као и уштеда на материјалу и свакако су и пацијенти и медицинско особље веома задовољни, изјавио је потпуковник Пејчић.

Реч је о савременим дигиталним радиодијагностичким уређајима најновије генерације, а створени су услови за увођење нових инвазивних и неинвазивних дијагностичких процедура из области радиолошке дијагностике.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.09.2018
mp4 (157,04 MB)
Изјава министра Вулина
16.09.2018
mp4 (152,53 MB)
Изјава пуковника Станојковића
16.09.2018
mp4 (87,29 MB)
Изјава потпуковника Пејчића
16.09.2018
mp4 (240,27 MB)
Обилазак