Министарство одбране Републике Србије
 
23.08.2018

Министар Вулин: Одлука после анализе
Где год одлучује Србија, неће бити сукоба
 

Министар одбране Александар Вулин, изјавио је данас гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, да у складу са наређењем врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, Министарство одбране, ради свеобухватну анализу, на основу које би се дошло до одговарајућих закључака да ли је потребно поновно увођење обавезног служења војног рока, колико би то коштало и какве су користи и мане за друштво.
 
- Не бих лицитирао са датумима и са роковима, јер обавеза служења војног рока је укинута прилично изненада, и без неких великих припрема и промишљања шта ће донети. Ми не бисмо да направимо исту грешку, тако да евентуално враћање служења војног рока мора да буде продукт озбиљног рада и промишљања и нечега о чему, на првом месту, треба да се изјашњава струка – нагласио је министар Вулин.
 
Говорећи о разлозима разматрања враћања служења војног рока, министар Вулин је истакао да треба да имамо у виду да о томе размишља и Шведска која је неутрална држава, да велика Немачка, такође, разматра ту одлуку, да Аустрија размишља о продужењу служења војног рока, а да Кипар или Грчка не помишљају да одустану од обавезног служења војног рока.
 
- Србија је неутрална земља, а неутрална земља мора да буде довољно јака да сама одговори на сваку претњу. Снажна војска, војска у којој је целокупан народ укључен у припреме за одбрану је војска коју нећете напасти. Најбољи начин да сачувате мир јесте да имате снажну војску и када покажете да је читаво друштво спремно да брани своју земљу, мала је вероватноћа да ће вас неко напасти – поручио је министар одбране.
 
Према његовим речима, на нама је да будемо довољно јаки да нико ни не помисли да ће доћи до сукоба са Србијом и да се уопште може исплатити сукоб са Србијом.
 
- То су ствари о којима мора добро да се размисли и које имају своју економску цену и из тог угла, такође, мора да се посматра, али не само из војничког и политичког угла, а то ће ова анализа управо показати – оценио је министар Вулин.
 
Упитан да прокоментарише да ли је разлог за одлуку враћања војног рока између осталог и то што постоји нека реална претња по Србију, министар Вулин је рекао да се Србија налази на Балкану, који је подручје на коме се такве ствари дешавају.
 
- Одрасли смо као генерација која је веровала да више никада неће бити рата и када смо живели у СФРЈ, веровали смо да се та земља никада неће распасти и да је рат само прошлост и да је то само прича из партизанских филмова. Нажалост, видели смо да се то десило нама и нашој генерацији. Нико нема право да каже да то не може да се деси и оно што је до Србије, неће се десити сигурно. Никаквог рата и сукоба неће бити тамо где се Србија пита, али нажалост, не пита се Србија свуда – истакао је министар Вулин.
 
Према његовим речима, Србија мора да буде спремна да се брани и нико нема право да буде неодговоран и да не размишља о томе да Србија мора да буде толико спремна да нико ни не помисли да нас нападне. Снажна војска и снажна земља, додао је он, гарант су мира и када имате војску која је моћна и која је у стању да одбрани земљу, нико ни не помишља да вас нападне.
 
Коментаришући наводе у медијима о финансијским аспектима поновног увођења обавезе служења војног рока, министар Вулин је истакао да су то „смешне процене“ и да је веома занимљиво што је неко после само једног дана само разговора о тој идеји, већ изашао са конкретним износом, као да је реч о далеко мањем износу него што се у медијима шпекулише.
 
- Не могу да се изјашњавам о конкретној цифри, јер то све још није завршено. Али то вам је подједнако смешно као када слушам политичаре који се сада одједном изјашњавају о томе, па имате оне који би волели да будемо део НАТО пакта или неког другог војног савеза, али кажу „никако служење војног рока, јер је то "скупо“, а у неком војном пакту би онда служили неког другог. Имате, онда и ове, који су свакодневно до јуче говорили како ће да „јуришају на Пећ и Ђаковицу“ и како једва чекају да до тога дође, а сада када им неко каже да би, евентуално, могли да два или три месеца свог живота проведу у војсци, кажу да је то „апсолутно неприхватљиво и да је то милитаризација друштва“ – нагласио је министар Вулин
 
Одговарајући на питање да ли ће оваква одлука утицати на професионални састав војске, као и на то да ли ће због тога бити смањена улагања у модернизацију војске, опремање и бољи стандард професионалних војника, министар Вулин је подсетио да код нас није новина да имамо комбиновану војску – и професионални састав и војнике на редовном служењу војног рока.
 
- Наравно да би се наставило са улагањем у војску, и када слушамо оне који су практично укинули нашу војску и говоре да ће бити отпуштено 10 хиљада људи из војске, напротив, када бисте имали обавезу служења војног рока, имали бисте велики број регрута о којима би неко морао да брине, које би неко морао да обучава и да ради са њима. Не да не би отпустили ни једног јединог војника, него би вероватно тражили и нове официре, подофицире и војнике – поручио је министар Вулин.