Министарство одбране Републике Србије
 
11.07.2018.

Домаћа памет у служби напретка наше Војске




- Развој наше технике, на првом месту од сопствених средстава и од сопствене памети, баш као што је ПАСАРС, чине нашу војску неупоредивом са другим војскама, јер смо у стању да за далеко мање новца и у далеко краћем временском периоду, обезбедимо средства за која би неким другима требало више новца и више времена – изјавио је министар одбране Александар Вулин који је данас на интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ присуствовао успешно изведеном гађању циљева у ваздушном простору модернизованог система топа 40 милиметара ПАСАРС 16.



- Модернизована верзија нашег ПАСАРС-а од 40 милиметара се на овом гађању показала као изванредно оруђе и као нешто што ће значајно допринети већој борбеној готовости нашег РВиПВО, али и наше Копнене војске – нагласио је министар одбране.

Министар Вулин је истакао и да очекује да ће до краја године не само ПАСАРС, већ и више десетина различитих борбених система, оружја и оруђа, ући у наоружање наше војске, на чему ће се интензивно радити.

- Све оно што је уништавано током деценија планског и намерног уништавања Војске Србије ми поново стављамо у функцију, поправљамо, модернизујемо, чинимо да наша Војска буде на највећем могућем нивоу. Желим да честитам припадницима 98. ваздухопловне бригаде који су извели изванредно гађање и који су за ово гађање добили одличну оцену, што такође говори да поред технике, морате имати и добро обучене људе. Обука је нешто што јесте приоритет и Војске Србије и Министарства одбране и то је нешто на чему ћемо и даље инсистирати – поручио је министар Вулин.

Према речима помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића данашње гађање циљева у ваздушном простору модернизованог система топа 40 милиметара ПАСАРС 16, извршено је у оквиру плана испитивања на путу ка увођењу у наоружање овог система.



- Задовољни смо резултатима које је постигла посада из 98. ваздухопловне бригаде заједно са стручњацима из Војнотехничког института. Планирано је да тај систем уђе у наоружање Војске Србије до краја године и да започне серијска модернизација. Видели смо могућност оруђа да буде аутоматски навођено са модернизованог система радара „Жирафа“, да прати циљеве у ваздуху и да на време отвара ватру и према резултатима које смо добили свако од остварених гађања је било одлично – нагласио је др Милорадовић.

Он је додао да ће та верзија модернизације са топом 40 милиметара бити завршена до краја године, а затим следи уређивање одговарајућег ракетног система. Са том модернизацијом, додао је др Милорадовић, наша трупна ПВО добија далеко веће могућности и добијамо средство које ће моћи да потпуно, заштићено, са врло високим нивоом мобилности, да прати механизоване јединице и да им пружи заштиту од циљева у ваздушном простору.

- Ово оруђе, такође, треба да буде окосница одбране наше Копнене војске и од нове генерације савремених циљева, као што су дронови и беспилотне летелице, а у наредној фази и од вођене муниције противника – нагласио је др Милорадовић.

Данашњем гађању на полигону „Пасуљанске ливаде“ присуствовао је и командант РВиПВО бригадни генерал Душко Жарковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.07.2018
mp4 (84,7 MB)
Изјава министра Вулина
11.07.2018
mp4 (96,66 MB)
Изјава помоћника министра одбране Милорадовића
11.07.2018
mp4 (125,41 MB)
Покривалица