Министарство одбране Републике Србије
 
22.06.2018.

Развијање војнотехничке сарадње са Руском Федерацијом од стратешког значаја



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са првим замеником директора Федералне службе за војно-техничу сарадњу Руске Федерације Андрејом Бојцовим, по завршетку Трећег заседања српско-руске Међувладине комисије за војнотехничку сарадњу, започетог 20. јуна ове године. Састанку је присуствовао и амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Чепурин.

Министар Вулин је истакао да му је част што је ове године више пута боравио у Руској Федерацији где се сусрео са министром одбране Шојгуом и другим руским високим званичницима и да је задовољан због јачања сарадње у области одбране између две државе.

- Стратешки циљ сарадње у области одбране са Руском Федерацијом је даљи развој војноекономске и војнотехничке сарадње. Уверен сам да ће наставак заседања Међувладине српско-руске комисије за војнотехничку сарадњу додатно допринети јачању свеукупних односа између наших држава, поручио је министар Вулин, напоменувши да Република Србија не разматра могућност увођења било каквих санкција братској Руској Федерацији и да цени што руска страна показује разумевање наших тежњи да остваримо добре односе са земљама и на Истоку и на Западу.

Андреј Бојцов, председавајући руског дела Међувладине комисије је истакао констатацију комисије да ће, поред актуелних заједничких пројеката, у наредном периоду обе стране пружити пуну подршку да се постојећи позитивни тренд настави и прошири опсег сарадње.

Треће по реду заседање српско-руске Међувладине комисије за војнотехничку сарадњу одржано је у Сектору за материјалне ресурсе Министарства одбране у периоду од 20. до 21. јуна 2018. године.

Поред чланова комисије заседању су присуствовали и представници организацијских јединица Министарства одбране и Војске Србије, компаније ЈП „Југоимпорт-СДПР“ и компанија из Руске Федерације које непосредно учествују у реализацији договорених активности.

Током заседања анализиране су досадашње активности и договорени даљи  кораци у складу са Планом војнотехничке сарадње, које се тичу набавке, ремонта и модернизације средстава наоружања и војне опреме за потребе српске стране, као и међусобно проширење испорука производа одбрамбене индустрије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.06.2018
mp4 (78,5 MB)
Састанак