Министарство одбране Републике Србије
 
08.06.2018.

Министар Вулин отворио међународну конференцију о безбедности и сајбер простору




Министар одбране Александар Вулин отворио је данас 10. Међународну научну конференцију „Слобода и безбедност у реалном и сајбер простору“ у београдском Дому Војске.
 
Министар Вулин, обраћајући се окупљенима, истакао да је овај научни скуп прилика да се упознамо са феноменом о коме знамо јако мало, јер су сајбер простор и сајбер претње нешто што је сасвим ново и у безбедносном смислу, али у смислу одређивања нашег живота.
 


- Није било ничега, осим те страшне лажи, али због те лажи нико није одговарао и нико није могао да се врати корак уназад и да убијених 18 Срба, протераних пет хиљада Срба, спаљених десетине цркава и манастира  врати у време пре него што је речена та лаж. Шта је, дакле, истина и да ли неко треба да трага за њом. На нама је како да научимо да лаж препознамо пре него што изазове последице, а не да говоримо о њима након што су последице непоправљиве – нагласио је министар Вулин.
 


На нама је, додао је он, да упозоримо шта се дешава у реалном свету пре него што нам овај виртуелни свет одреди какав ће бити живот и каква ће бити наша дешавања.
 
- На нама је да, у овом стварном свету, овом једином свету који имамо, свету који делимо, одредимо начине и правила како ћемо пре него што овај свет постане неподношљив за живот успети да упозоримо и успети да спречимо. Ја тако доживљавам вашу улогу и разлог вашег окупљања и ја од вас тражим одговоре тако да будемо корак испред лажи и како да будемо сигурни да оно што се дешава око нас није нешто што ће угрозити и сигурност и слободу сваког. Јер, слобода није безобална, слобода је вредност која јесте ограничена туђом слободом, али не може бити ограничена туђим интересима – истакао је министар Вулин закључујући да безобална слобода коју осећамо на интернету није слобода да овај свет учинимо лажним.
 


Потпредседник Народне Скупштине Републике Србије проф. др Владимир Маринковић, захвалио је министру Вулину и Министарству одбране на спремности да увек подржи овакве иницијативе и отворену расправу релевантних друштвених чинилаца  по питању безбедносних изазова.
 
Конференција, кроз учешће различитих актера, еминентних професора и стручњака из Србије и иностранства, настоји да пружи допринос у успостављању и развоју нових правила понашања у сајбер простору на националном нивоу и определи борбу против свих врста његових злоупотреба у складу са општеприхваћеним међународним и европским стандардима.
 
Министарство одбране генерални је покровитељ ове међународне научне конференције, на којој су учествовали и стручњаци из Русије, Италије, Бугарске. Републике Српске, БиХ и Македоније.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.06.2018
mp4 (281,04 MB)
Обраћање министра Вулина
08.06.2018
mp4 (244,6 MB)
Обраћање проф. др Владимира Маринковића
08.06.2018
mp4 (171,07 MB)
Конференција