Министарство одбране Републике Србије
 
26.05.2018

После 50 година реконструише се Војна болница Ниш

Министар одбране Александар Вулин, у присуству државног секретара у Министарству одбране Бојана Јоцића и начелника Управе за војно здравство пуковника др сц. мед. Угљеше Јовичића, отворио је данас операциону салу у згради Хируршког одељења Војне болнице Ниш.

Операциона сала опремљена је видео лапароскопом с пратећим сетовима за минималноинвазивну абдоминалну хирургију.Како је истакао министар Вулин, први пут после 50 година покренута је велика реконструкција Војне болнице Ниш.

- Ово је завршетак прве фазе, отворили смо две нове хируршке сале, обновили смо најнеопходнију опрему која је на светском нивоу и можемо да кажемо да грађани Ниша и читавог овог региона добијају здравствену заштиту на највишем светском нивоу. Овде раде изузетни лекари, изузетни медицински техничари, сјајни људи који су врхунски професионалци у свом послу, али сада имају најбољу могућу опрему и нове операционе сале те сваки пацијент овде може да добије најбољу могућу негу. Не у Београду, не у Новом Саду или било ком другом граду, већ у свом граду, истакао је министар одбране. Он је додао да је за Војску Србије југ Србије заиста од највеће могуће важности и највећи део наше војске се управо овде и налази.- Због тога наши војни осигураници морају да имају најбољу негу. Важно је истаћи да војно здравство годишње прегледа више од 500.000 људи а највећи део њих су цивили. Војно здравство уради више од три милиона разних специјалистичких прегледа, а највећи број корисника јесу цивили. Свако улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота сваког грађанина ове земље. Баш као што је улагање у јачу Војску Србије, у наоружавање, обуку и опрему, улагање у стабилност, сигурност, и у политички мир и економску стабилност у овој земљи, нагласио је министар Вулин и изразио задовољство како напредује опремање и обнављање Војне болнице Ниш.

- Војска Србије све ово ради сопственим снагама. Свака реконструкција овде изведена је од стране наших стручњака, грађевинаца, ради се нашим знањем, нашом памећу и средствима, поручио је министар одбране и захвалио Команди Копнене војске, смештеној у Нишу, која је такође свему томе допринела.Према речима министра одбране, ове године, као скоро никада до сада, имамо пуне апотеке и више него довољно лекова, када говоримо о војним осигураницима.

- Ове године имамо рефундацију, односно куповину лекова ван наших апотека и болница у износу од пет до 10 одсто. Имамо све лекове, водимо рачуна о војним осигураницима, али и о сваком цивилу. Нагласио бих и да ће у Војној болници Ниш у наредном периоду бити реконструисано све, и нови блок, и централни развод гасова, биће набављена и нова опрема у вредности од скоро милион евра. Надам се да ћемо тада моћи да рачунамо и на простор за магнетну резонанцу, то недостаје и Граду Нишу и овој болници. Идеја је да ова болница буде опремљена свиме потребним како пацијенти не би морали да иду у друге болнице и градове, закључио је министар Вулин.

Начелник Одељења за хирурушке болести пуковник доц. др сц. мед. Небојша Ђенић, општи хирург-трауматолог, нагласио је значај отворене операционе сале.- Минимално инвазивна хирургија даје много предности, јер се после оваквих процедура пацијенти опорављају много брже и у кратком временском року се враћају својим редовним дужностима, посебно када говоримо о припадницима Војске Србије, рекао је пуковник Ђенић.

Председник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић захвалио је Министарству одбране и министру Вулину и истакао задовољство што Војна болница Ниш полако прераста у једну општу, јаку болницу на југу Србије.

Војна болница Ниш је стуб здравствене заштите, како припадника Војске Србије тако и грађана југа Србије. По посебном уговору са Републичком фонду здравственог осигурања - Филијалом за Нишавски округ од 2013. године, припадници Војске болнице Ниш пружају здравствену заштиту корисницима Фонда. Кадровским и технолошким капацитетима обезбеђује поуздану стручну здравствену заштиту близу два милиона људи који имају поверење у Војну болницу Ниш.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.05.2018
mp4 (325,02 MB)
Министар Вулин
26.05.2018
mp4 (154,87 MB)
Председник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић
26.05.2018
mp4 (230,75 MB)
Пуковник Небојша Ђенић
26.05.2018
mp4 (207,99 MB)
Покривалица