Министарство одбране Републике Србије
 
01.04.2018.

У ТОЦу у завршној фази испитивање 40 нових система



- Технички опитни центар би до краја године требало да заврши испитивања више од 40 система који би требало да се нађу, уколико то својим квалитетом заслуже, у наоружању Војске Србије – изјавио је министар одбарне Александар Вулин, који је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем, данас обишао Центар за испитивање наоружања и војне опреме ''Никинци''.

- Одлуком, у то време председника Владе Републике Србије Александра Вучића, у ТОЦ је уложено више од 186 милиона динара за потребе унапређивања техничких карактеристика овог објекта. Министарство одбране и Влада Републике Србије ће наставити са Војском Србије и Генералштабом да улаже у квалитет наших производа и да улаже у квалитет свих оних средстава технике који треба да уђу у састав наоружања наше Војске. Наша одбрамбена индустрија користи капацитете ТОЦ-а и без успешног ТОЦ-а, добро технолошки и кадровски опремљеног, не можемо имати успешну одбрамбену индустрју и сигурну Војску Србије. Нема компромиса када је у питању квалитет наоружања које улази у састав наше Војске, и нема компромиса када је у питању безбедност припадника Војске Србије. Управо због тога ТОЦ свакодневно ради на побољшању квалитета наших производа и на свакој потребној заштити припадника Војске Србије. Улагање у ТОЦ, улагање у ВТИ, улагање у све институције наше Војске које развијају квалитет и које су у стању да усвоје нова техничка решења, било кроз сосптвене идеје или исправљање грешака на ономе што се овде у ТОЦ-у прикаже, су од највеће важности за нашу земљу. Одбрамбена индустрија Србије и читаво Министарство одбране веома цени рад ТОЦ-а – нагласио је министар Вулин.

Према речима в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, током данашњег обиласка приказано је више интегралних испитивања неколико савремених система наоружања која развија Војнотехнички институт са својим кооперантима у индустрији за потребе Војске Србије.

- Реч је о интегралним испитивањима у којима више командно-информационих извиђачких платформи, на симулираном командном месту, припремају тактичку симулацију, а затим се издају задаци беспосадним платформама, конкретно, беспосадном возилу „Милош“, да оствари одговарајући задатак. Такође, имали смо прилике да видимо како беспосадно возило „Милош“ може да уништава мете на великим даљинама, а затим да приђе близу, уђе у објекат дејства и дејствује по објектима у самом објекту и у сложеним ситуацијама, као што су талачке, када треба разликовати мете своје снаге од противничких снага. Оваква испитивања се настављају константно и ми очекујемо врло брзо њихов завршетак. Ово је прилика да се испитује не само наоружање, него и да се увежбавају заједничка дејства различитих оператора различитих система наоружања – нагласио је помоћник министра Милорадовић додајући да је пред свима огроман задатак да се за велики број система заврши испитивање, како би се верификовали у ТОЦ-у, на довољном нивоу квалитета и да довољно унапређују способности Војске Србије да би се њима извршило хитно опремање. .

Према речима директора Техничко опитног центра пуковника др Слободана Илића истакао је да се у ТОЦ- у тренутно испитују средства наоружања, међу којима су снајперска и модуларна пушка 7-62 мм за потребе „Заставе“, као и вишецевни ракетни систем „Морава“, а тренутно су на интерним испитивањима код ВТИ модернизовани „ОГАЊ“ и други системи.

На полигону за испистивање теренских карактеристика БОВ точкаша приказано је савладавање вертикалних успона, бочног нагиба и водене препреке, а на депласману С испитивање ракете 128 мм побољшаних карактеристика, оптоелектронских система, модернизоване „маљутке“ 2Ф, модудуларних пушака и снајперских пушака, као и балистичке заштите на исечку оклопа возила „Лазар 3“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.04.2018
mp4 (201,51 MB)
Изјава министра Вулина
01.04.2018
mp4 (196,91 MB)
Изјава помоћника Милорадовића
01.04.2018
mp4 (124,7 MB)
Изјава пуковника Илића
01.04.2018
mp4 (275,62 MB)
Обилазак и испитивање у ТОЦ-у