Министарство одбране Републике Србије
 
31.01.2018.

Херојски чин вредан дивљења



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примили су данас десетара Мирослава Потића, припадника Војске Србије који је 16. јануара спасио девојчицу из хладне Нишаве у Пироту.

Десетар Мирослав Потић је тог дана из реке зачуо позив девојчице у помоћ, док је прелазио мост Газела у Пироту. Одмах је позвао полицију, ватрогасце-спасиоце и хитну помоћ, а затим су он и један од пролазника ускочили у реку и извукли девојчицу на обалу, где су је због хипотермије утоплили и одржавали у свесном стању до доласка помоћи. Девојчица је потом збринута у Градској болници, на Одељењу педијатрије.

Како је десетар Потић истакао, осећај је веома леп знајући да је спасио живот малолетној девојчици. Он је ступио у контакт са њеним родитељима после инцидента и у болници обишао девојчицу која се успешно опоравља.

- Овако треба да одреагује сваки грађанин и сваки припадник Војске Србије. Обучавани смо и васпитавани како да реагујемо у оваквим ситуацијама и носимо се војничким Кодексом части чије су основне вредности верност отаџбини, посвећеност професији, оданост, поштовање и солидарност са другима. То нам је посао и увек ћемо бити ту за наше грађане. Као припадник 3. складишног батаљона Централне логистичке базе и као припадник Војске Србије верујем да би све моје колеге то исто урадиле, јер знају како да се понашају у критичним ситуацијама, рекао је десетар Потић и додао да се припадници Војске Србије обучавају да реагују мирно, стабилно и прибрано у критичним ситуацијама.    

Према речима министра Вулина, десетар Потић је показао зашто се Војска Србије тако високо цени међу нашим грађанима, зашто се толико воли и зашто јој се поклања пажња и поверење и у најтежим и најгорим временима.

- Увек сте знали да тамо где је војска тамо су ред, закон, помоћ, солидарност и тамо је човечност. Десетар Потић је показао да су сви припадници Војске Србије на првом месту људи који ће увек помоћи другоме, који ће увек разумети туђу невољу и никада неће размишљати о својој добробити или свом животу ако треба да сачувају туђи живот или да помогну другом људском бићу. Војска Србије се зато поштује, воли и цени. Припадници Војске Србије се не разликују од других само по томе што носе униформу или што су обучени, већ по томе што су безусловно хумани и што ће увек на првом месту помоћи другом човеку, а тек онда мислити о себи. Ми смо поносни на овакве војнике, али важније од тога на њих је поносна читава Србија, рекао је министар одбране и поручио да ће се  Министарство одбране увек трудити да овакве примере истакне, да их награди и да заједно са Генералштабом води рачуна да Србија зна какву војску има.      

Командант Централне логистичке базе бригадни генерал Петар Латковић похвалио је "велико дело" десетара Потића и као припадника Војске Србије и као човека.

- Десетар Потић показао је обученост, пожртвованост и храброст и спасио је један људски живот. Као човек показао је хуманост, што треба да чине и други људи. Њему се указала шанса да спаси један људски живот, а он је ту шансу искористио на понос Војске Србије, нагласио је генерал Латковић. 

Министар Вулин и генерал Диковић наградили су десетара Потића бесплатним седмодневним боравком на Тари са породицом.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.01.2018
mp4 (124,22 MB)
Изјава министра Вулина
31.01.2018
mp4 (148,73 MB)
Десетар Потић
31.01.2018
mp4 (44,9 MB)
Генерал Латковић
31.01.2018
mp4 (129,97 MB)
Пријем