Министарство одбране Републике Србије
 
14.01.2018.

Министар Вулин: Одлична сарадња Војске и МУП на обезбеђењу границе



Министар одбране Александар Вулин је у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића обишао данас припаднике Заједничких снага Војске Србије и МУП Републике Србије, ангажоване на обезбеђењу државне границе на поседнутом објекту „Мокрање“ код истоименог граничног прелаза.

О задацима које реализују припадници Заједничких снага, као и о стању у Сектору „В“, министра одбране су информисали пуковник Владета Балтић, командант Заједничких снага Војске и МУП-а за обезбеђење дела државне границе и потпуковник Зоран Цветановић, команадант Сектора „В“, а потпоручник Александра Андонов, командир поседнутог објекта „Мокрање“, о стању на том објекту.


 - На територији Републике Србије се данас налази нешто око 4.000 миграната, што је свакако број који можемо да контролишемо. Њихов далеко највећи број се налази у нашим прихватним центрима, где су контролисани, где су медицински збринути и на сваки други начин заштићени. Не само они, већ су заштићени и сви наши грађани. Мешовите снаге Војске и Полиције су за ових  годину дана спречиле око 22.000 миграната да илегално уђу у нашу територију. И можете да замислите  како би изгледало да није било свих ових девојака и момака из МУП-а и Војске Србије, како би изгледала наша земља да је мигрантска криза била потпуно неконтролисана, да није било свих њих  који су свакога дана, без обзира на временске услове и без обзира на било какве тешкоће и оптерећења били овде, радили и спречавали да наша територија постане предмет илегалних миграција, да се наш свакодневни начин живота угрожава и да се све оне негативне појаве које прате мигрантску кризу испољавају на територији Републике Србије, рекао је министар одбране.  
Он је истакао да сви припадници  Војске Србије и МУП-а одлично сарађују на задатку чувања државне границе и наше територије, и да воде рачуна како би сваки грађанин ове земље био безбедан, а сваки мигрант остварио своја права, која се поштују.

-Влада Републике Србије се искрено захваљују свим припадницима Војске Србије и МУП-а на изузетној храбрости, изузетном пожртвовању и свему ономе што су радили да се и углед наше земље у време мигрантске кризе значајно повећа, нагласио је Александар Вулин и додао да су све друге земље имале у томе лоша искуства.

-Све друге су се веома често показале и као не баш добро организоване и не баш добри домаћини, а ми смо  се  показали као земља која је изузетно добро организована која је у стању да заштити ове људе, али на првом месту да заштити свакодневни живот сваког од наших грађана. Ми ћемо наставити да се понашамо тако и у наредном периоду, на првом месту водећи рачуна о свакодневном животу гарађана Србије, о заштити наше територије и о томе  да последнице мигрантске кризе не смеју да угрозе ниједног грађанина Србије – истакао је министар Вулин.

 По обиласку су пуковник Владета Балтић, командант Заједничких снага и главни полицијски саветник Ненад Вучић, начелник Регионалног центра граничне полиције према Републици Бугарској, рекли да је сарадња Војске и Полиције на високом нивоу, да се заједничким радом креирају задаци и успешно реализују, што је допринело битном смањењу илегалних миграната на овом простору. 

Млада потпоручница Александра Андонов, командир поседнутог објекта „Мокрање“, рекла је да се задаци, које свакодневно извршавају с припадницима Жандармерије и граничне полиције, реализују на време, без поговора, и да није битно ко је испред строја, нити да ли је мушко или женско.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.01.2018
mp4 (143,86 MB)
Изјава министра Вулина
14.01.2018
mp4 (77,76 MB)
Изјава начелника регионалног центра граничне полиције према Р. Бугарској Ненада Вучића
14.01.2018
mp4 (31,16 MB)
Изјава пуковника Балтића
14.01.2018
mp4 (34,47 MB)
Изјава командира поседнутог објекта потпоручнице Александре Андонов
14.01.2018
mp4 (110,43 MB)
Обилазак