Министарство одбране Републике Србије
 
09.12.2017

Нови ФАП камиони за Војску СрбијеМинистар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовали су, са сарадницима, преузимању нових возила прибојске ФАП Корпорације а.д. где су их, поред генералног директора Ранка Вуковића, дочекали начелник Златиборског округа Димитрије Пауновић, председник општине Прибој Лазар Рвовић и председник Надзорног одбора ФАП Корпорације а.д. Немања Стевановић. Непосредан повод за посету била је примопредаја десет нових теретних возила ФАП 1118 којим је, после неколико деценија започело обнављање возног парка квалитетним теретним возилима те некада светски познате фабрике за производњу камиона и аутобуса.

Захваљујући председнику Александру Вучићу што је веровао у ФАП и радницима што су веровали свом и државном руководству, министар одбране Александар Вулин је истакао:

- Када нико није веровао у ФАП председник републике је рекао да ће ФАП радити и он ради. Војска је данас преузела десет изузетно квалитетних и у разним временским и просторним условима доказаних возила, камиона који су део уговора вредног 299 милиона и 460 хиљада динара. Показали смо да наша памет и наше знање могу да направе технику која нам је потребна. Опредељење Министарства одбране и Војске Србије јесте и биће да увек купујемо домаће. Свако улагање у Војску Србије је улагање у домаћу производњу, улагање у нашу Србију. Свако улагање у Војску је улагање у развој наше технологије, запошљавање наших људи и ангажовање наше памети. Војска Србије ће се понашати у складу с наређењем врховног команданта који је на последњем реферисању рекао да Војску морамо да учинимо јаком, задовољном, технолошки модерном, опремљеном. Све што радимо, радимо да развијемо нашу привреду, да купимо што више нових возила и развијемо технологију која ће омогућити да Војска одговори свим својим задацима, рекао је министар Вулин.

Истичући да је стратешко опредељење Војске за попуну теренским возилима везано за домаћу производњу, првенствено за ФАП и Застава камионе, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић је рекао:

- Потребе Војске су такве да је обезбеђен пласман за неколико стотина возила овог производног програма. Ова возила која смо данас преузели апсолутно одговарају нашим потребама, одликују их велика проходност, издржљивост и снага. Показали су се добро у свим временским условима, истакао је генерал Диковић.

- Враћањем у живот ФАП корпорације, враћа се у живот и Прибој и цео регион. Јер ФАП није само Прибој, ФАП је и Сјеница и Нова варош и цео Златиборски оруг, то су многобројни кооперанти и људи који живе од прибојске корпорације. Сарадња с Војском је за људе у Прибоју, најпре за запослене у ФАП и њихове породице, а затим и за све нас у округу почетак боље будућности, нова нада за регион и Србију, рекао је начелник Златиборског округа Димитрије Пауновић, док је председник општине Лазар Рвовић истакао велику помоћ државе у отписивању дела дугова ФАП.

- Захваљујући великим напорима државе, првенствено председника Александра Вучића и Владе Србије, који су очување ФАП и производњу камиона истакли као стратешко опредељење, ми данас можемо да кажемо да нам је дуг смањен за више од 100 милиона евра. Добили смо шансу коју морамо да искористимо. Покретањем производње уз помоћ Војске удахнули смо живот целом граду и шире, рекао је Рвовић.

Захваљујући министру одбране и начелнику Генералштаба на посети председник Надзорног одбора ФАП Немања Стевановић је истакао да је председник Србије Александар Вучић, још 2013. године као први потпредседник Владе препознао стратешку важност ФАП и за регион и као индустријску базу ове врсте производње за целу земљу. Најбољи дани ФАП су тек пред нама, посебно ако се узме у обзир предстојећа сарадња с војском и квалитет наших производа, рекао је Стевановић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.12.2017
mp4 (202,94 MB)
Изјава министра Вулина
09.12.2017
mp4 (105,8 MB)
Изајава генерала Диковића
09.12.2017
mp4 (99,53 MB)
Изјава начелника Златиборског округа Димитрија Пауновића
09.12.2017
mp4 (102,02 MB)
Изјава председника општине Лазара Рвовића
09.12.2017
mp4 (61,5 MB)
Изјава председника Надзорног одбора ФАП Немање Стевановића
09.12.2017
mp4 (42,56 MB)
Састанак у корпорацији ФАП а.д.
09.12.2017
mp4 (173,58 MB)
Обилазак ФАП корпорације а.д.