Министарство одбране Републике Србије
 
05.12.2017.

Министар Вулин: Јужна Африка је увек била уз Србију




 
Министар одбране Александар Вулин састао се данас, у згради Старог Генералштаба, са министарком одбране и ратних ветерана Републике Јужне Африке Носивив Нолутандо Маписа-Нкакуле, где су после церемоније свечаног дочека одржали састанак.
 
Министар Вулин је истакао да је Србија одувек разумевала и подржавала борбу народа Јужне Африке за равноправност и људска права.
 
- Управо  због тога смо ми данас разговарали као два пријатеља, као представници две земље које се у међународној заједници препознају као пријатељи и подржавају једна другу. Желим да захвалим Влади Јужне Африке на принципијелној позицији по питању Косова и Метохије у њиховој снажној и континуираној подршци политици међународног права. Јужна Африка не признаје такозвано Косово и увек је у свим међународним форумима снажно подржавала позицију Републике Србије подржавајући тако и међународно право, рекао је министар одбране Србије.
 
Према његовим речима, Србија цени подршку Јужне Африке и земља ма колико географски била удаљена од нас је пријатељска земља која је у свим тренуцима, када је нама било битно, увек била уз нас.
 
- Јужна Африка има огроман утицај на афричком континенту, њен глас се чује далеко и њен пример се следи. Управо због тога нам је велико задовољство што смо могли да поздравимо министарку одбране и да још једном потврдимо пријатељство између наших народа. Подршка Јужне Африке политици непризнавања Косова и политици признавања међународног права је од пресудног значаја на афричком континенту, рекао је Вулин.
 
Када је реч о сарадњи два министарства одбране, српски министар је рекао да постоји велико разумевање и можемо да радимо у будућности заједно.
 
- Наши образовни капацитети су спремни да приме студенте из Јужне Африке, баш као што смо примали и студенте из Анголе, Нигерије, Алжира и Либије. Ово је прилика да се официри из Јужне Африке школују у Србији, да од нас науче оно најбоље што можемо да понудимо, од наше дуге традиције војног школства да извуку највећу корист и да унапреде и оружане снаге Јужне Африке на тај  начин. Ово је за нас прилика да као Србија покажемо пријатељској земљи колико користи може бити од наших међусобних односа. Разговарали смо и о војномедицинској сарадњи и о томе како можемо да учимо једни од других и, свакако, о сарадњи из области одбрамбене индустрије. Јужна Африка има једну од најмоћнијих одбрамбених индустрија на свету и за нас је велика прилика што имамо отворена врата на њиховом тржишту и кроз њих на тржишту читаве Африке. Ово је одлична прилика да наша одбрамбена индустрија покаже чиме располаже, да покаже своје знање, покаже оно што може да производи и да користећи пријатељство са Јужном Африком обезбедимо себи продор и на афричко тржиште, поручио је Вулин.
 
Он је поновио да је одбрамбена индустрија Јужне Африке једна од најзначајнијих на свету и да је за нас велика прилика да будемо заједно.
 
- Уосталом, посао политичара је да отварају врата, да омогуће послове овим људима, да покажу своје производе и своје знање и ми смо то данас управо и урадили. Захвалан сам за данашњу посету као и за позив и прилику да посетим Јужну Африку, а посебно сам захвалан за политику подршке међународном праву и снажном одбијању признавања Косова, закључио је Вулин.  
 
Министарка одбране и ратних ветерана Републике Јужне Африке истакла је да је данашња посета прилика да захвали Србији на досадашњој подршци борби за слободу.
 
- Иако смо географски удаљене земље, верујемо да постоји много тога што заједно можемо да учинимо. Овде смо јер верујемо да постоји недовршен посао који ми као две земље можемо заједно да завршимо. Имамо потписан Меморандум о разумевању, потписан пре неколико година, и верујем да је сада дошло време када можемо да успоставимо правни оквир за нашу одбрамбену сарадњу. Такође, позвали смо министра одбране Републике Србије да посети Јужну Африку поводом одржавања Сајма ваздухопловства у септембру 2018. године, рекла је министарка одбране Јужне Африке.
 
Она је истакла да постоји много тема од заједничког интереса ове две земље и ова два министарства, и додала да је са министром Вулином разговарала и војном школству, војној сарадњи, сарадњи у области одбрамбене индустрије, спољној политици као и поштовању међународног и људских права.
 
- У нашој земљи је било забринутости јер су неке наше суседне земље признале независност такозваног Косова. То су суверене државе као што је и Јужна Африка, међутим не постоји увек могућност да наметнете своју вољу у таквим ситуацијама, али сматрам да је веома важно да наставимо да лобирамо и радимо у том циљу. Јужна Африка има дугу историју борби – за људска права, правду и признавање међународног закона, тако да ћемо наставити и убудуће да се ангажујемо и трудимо да се ствари виде на онај начин на који их и ми видимо, рекла је министарка Носивив Нолутандо Маписа-Нкакуле.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.12.2017
mp4 (153,67 MB)
Дочек и састанак
05.12.2017
mp4 (217,52 MB)
Министар одбране Александар Вулин
05.12.2017
mp4 (216,38 MB)
Mинистаркa одбране Јужне Африке Носивив Нолутандо Маписа-Нкакуле