Министарство одбране Републике Србије
 
25.10.2017.

На Сајму књига о безбедносним темама



Трећег дана Сајма, у сали „Борислав Пекић“, за љубитеље безбедносних тема представљена су два нова издања МЦ „Одбрана“, књиге које потписују пензионисани генерали: „Енигма и рат у Југославији“ Светка Ковача и „Стратегија националне безбедности у теорији и пракси“ Бранка Крге.
 
Иван Мијатовић, рецензент прве књиге, подсетио је на то да нема много дела у нас којa се са толиком ауторитативношћу баве наведеним темама, нагласивши да је посебна вредност књиге то што се бави употребом Енигме на простору бивше Југославије и њеном послератном судбином.
 
Аутор књиге Светко Ковач нагласио је да има доста књига о чувеној криптографској машини, али да се ова од њих разликује у три тачке:
 
„Најпре, историја Енигме се посматра из угла служби безбедности и њихових сукоба. Затим, како је Енигма утицала на југословенско ратиште. На пример, када су Британци 1941. године разбили шифру за Југославију, почели су да прате ту ситуацију али из угла заштите својих интереса и операција у Грчкој и Северној Африци. Тражили су од четника Драже Михајловића да пресецају саобраћајнице како би се успорило снабдевање Ромелове   армије  у Северној Африци. С тим у вези, треба знати да се утицај Енигме од 1943. године мења -  нацисти губе велике битке на територији СССР, а Хитлер почиње да верује да ће се савезници искрцати на Балкан, што Британци коришћењем Енигме подстичу као уверење, иако тог плана није било. Треће, занимљива је судбина ових апарата код нас после рата – у Југославији их је преостало седам, од чега се три показују а четири су у деловима.“  Публика је могла видети како се ова машина употребљавала.
 
Бранко Крга, аутор књиге „Стратегија националне безбедности у теорији и пракси“  изјавио је да га је све што је радио на разним дужностима које је обављао током каријере водило ка једном онтолошком питању – шта је суштинско за стварање безбедног окружења: „Закључио сам да је то национална безбедност. Уколико само погледате чак и оне земље које су се удружиле у шире организације и савезе, видећете да су догађаји последњих година и њих навели да се саме за себе баве властитом безбедношћу. Ово је нарочито показала актуелна мигрантска криза. Зато мислим да је национална безбедност кључ који треба афирмисати.“
 
„Посебна вредност књиге је то што је аутор поредећи стратегије указао и на боља решења, на оно што треба дорадити. Закључци су та вредност  што додаје тежину, јер само њиховим читањем се може доћи до битних сазнања о проблему националне безбедности“, рекао је о књизи њен други рецензент, академик Синиша Боровић, закључивши да та књига треба да буде обавезна литература високошколских студија не само на факултетима безбедности већ и на економији.
 
Као и претходних дана, тематски су повезана представљена издања књига МЦ „Одбрана“ и теме трибина. Учесници данашње трибине под називом „Савремени безбедносни изазови – у књигама и стварности“ су били аутори представљених књига Бранко Крга и Светко Ковач, Андреја Савић, др Елизабета Ристановић из Института за микробиологију ВМА, Драган Младеновић из Управе за телекомуникације и информатичку подршку Министарства одбране, и академик Синиша Боровић.
 
Војно филмски центар „Застава филм“ се данас представио са шест филмова: „Вежба Јединство 83“, „Војска Србије у 2016.“, „Историја војне индустрије“, „Шест прича са Синаја“, „Србикон“ и „У посети нашим мировњацима у Централноафричкој Републици“ , који су приказани у склопу циклуса „Војска кроз време“.
 
Међу бројним другим посетиоцима 62. Међународног сајма књига, штанд Министарства одбране и Медија центра „Одбрана“ данас су обишли и војни изасланици Кине, Грчке, Пољске, Швајцарске, Мађарске и Украјине, који су имали прилику да од директора МЦ „Одбрана“ пуковника Стевица Карапанџина чују детаљније о књигама које чине ударну понуду за читалачку публику ове године.

Прочитајте: Хроника Сајма књига, 3. дан
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.10.2017
mp4 (54,39 MB)
Трећи дан на Сајму књига