Министарство одбране Републике Србије
 
24.10.2017.

Патријарх Иринеј посетио штанд Медија центра "Одбрана"



Штанд Министарства одбране и Медија центра „Одбрана“ на овогодишњем међународном Сајму књига данас је обишао патријарх српски Иринеј. Упознајући се са новим издањима МЦ „Одбрана“ и исказујући посебно занимање за неке од њих, патријарх је у разговору са запосленима разменио сазнања о темама обрађеним у тим делима. Његова светост је поздравио и кадете и кадеткиње Војне академије и Војне гимназије, подсећајући их на славне претке и поручујући кадеткињама да треба да буду храбре и снажне као Милунка Савић.

Други дан Сајма на изложбеном простору МЦ „Одбрана“ обележиле су приче из војничког живота, од сећања на некадашњу ЈНА, до белешки из свакодневнице мировних мисија. Приказано је шест епизода серије „Кад сам био војник“ Војнофилмског центра „Застава филм“ некада веома популарне у бившој СФРЈ, због свог шаљивог приступа војничком животу. Старијег водника тумачио је бард српског и југословенског глумишта Столе Аранђеловић.

У сали „Борислав Пекић“ представљена је књига пуковника Миливоја Пајовића „Афричке свеске и друге људске белешке“. Истичући да је његово виђење Африке данас виђење једног великог организма, Пајовић је нагласио да се књига односи на период 2014. – 2015. године, кад је успостављена српска мировна мисија у Бангију, у срцу афричког континента. Забележено је све, од пешчаних олуја до тропских киша, првих пуцњева у Бангију, до губитка члана мисије због маларије. „Рекао бих да је ово опис утирања пута озбиљном војничком деловању матичне државе. Отишли смо тамо на ништа, а вратили смо се остављајући нешто“, рекао је пуковник Пајовић.

Др Драган Хамовић је нагласио да је реч о вредном војно-документаристичком делу са великом личном и лирском дубином те да се може поредити са сличним књигама из дубоке српске књижевне историје – „Јаничаревим успоменама“ Константина Михајловића, „Мемоарима“ Симеона Пишчевића, српског ратника и руског официра чији су записи послужили као основа Црњанском за „Сеобе“.

Оно што је уследило као завршница дана на штанду МЦ „Одбрана“, надовезало се на изврсну књигу пуковника Пајовића - реч је о трибини „Мировне мисије – белешке мировњака“, чији су учесници били пуковник Никола Дејановић, заменик начелника Центра за мировне операције, потпуковник др Горан Милојковић из Војне болнице Ниш, и Слободан Бјелица, ветеран са Синаја, који је вратио све присутне пола века у прошлост, наглашавајући да се само једна ствар није променила, а то је потреба за успостављањем и одржавањем мира.

Трибина је симболично одржана данас, 24. октобра на Дан Уједињених нација, под чијом заставом, више од пола века, мировне снаге, као један од од њених најпрепознатљивијих симбола делују у свету.

Прочитајте: Хроника Сајма књига, 2. дан
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.10.2017
mp4 (48,34 MB)
Посета
25.10.2017
mp4 (95,1 MB)
Промоција књиге „Афричке свеске и друге људске белешке“ и трибина o мировним мисијама