Министарство одбране Републике Србије
 
23.10.2017

Од награђиваних филмова до ретких дела о Првом светском ратуКао и претходних година, Министарство одбране и Медија центар „Одбрана“ су се и овога пута прикључили најзначајнијој масовној културној манифестацији у нас, Сајму књига. Ове године, под слоганом „Снага сабље и пера“, Медија центар учествује са око 500 изложених наслова, од тога двадесетак потпуно нових издања.
 
Посебан новитет овогодишњег наступа Министарства одбране на Сајму је учешће Војнофилмског центра „Застава филм“, који ће представити 20 филмова, и неколико епизода серије „Кад сам био војник“. Публика ће имати прилике да види документарне филмове који ће свима освежити сећање на бројне догађаје који су потресали свет, велике кризе, злочине, али и на то како се некада живело, како се служио војни рок у Југословенској Народној Армији. Посетиоци штанда „Одбране“ ће кроз ова дела моћи да се упознају и са мање познатим детаљима савремене историје, попут учешћа у мировним мисијама, или деловања нациста након Другог светског рата.
 
Првог дана Сајма књига, публика је могла видети седам филмова чији би се сиже могао свести на приче о чудовишности ратова, херојствима појединаца, и узвишеној људскости која је градила ону крхку границу између патње и спаса. Приказани су документарни краткометражни филмови: Смрт паора Ђурице, На вез, Биографија Јожефа Шулца, Суза на лицу, Топлички устанак, Воз и Одред мира.
 
МЦ „Одбрана“ је првог дана представио два веома значајна и до сада готово непозната дела: „Дневник из 1914. генерала и министра војног Душана Стефановића“ и „Рат Србије са Аустроугарском, Немачком и Бугарском 1915. године“, генерала и академика Живка Павловића. Снежана Ђокић, уредница оба издања, нагласила је да је у оба сулучаја реч о делима која до сада нису објављивана и која су била помало скрајнута из библиографије Великог рата.
 
Мира Радојевић, професор историје Југославије на Филозофском факултету у Београду, истакла је да је реч о једној готово заборављеној личности чији је дневник његов приређивач Александар Животић открио у Архиву САНУ. Приређивач дневника, професор Животић, објаснио је узбудљив пут тог документа који је деценије чекао да буде објављен.
 
„Ово је прави ратни дневник, по данима, пун примера немерљиве храбрости, страдања, расула, али и дезертерства, одговор на питање зашто Србија после 1914. године није наставила са офанзивним акцијама“, рекла је уредница Снежана Ђокић о књизи „Рат Србије са Аустроугарском, Немачком и Бугарском 1915. године“, чији су приређивачи генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић, пуковник Зоран Јаковљевић, а рецензент историчар Миле Бјелајац.
 
Учешћe МЦ „Одбрана“ на Сајму књига првог дана завршено је трибином о судбини ратника у историји српског народа и култури сећања, чији  су учесници били бригадни генерал Жељко Петровић, командант Прве бригаде Копнене војске, историчари Миле Бјелајац и Александар Животић и пензионисани генерал-мајор Видосав Ковачевић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.10.2017
mp4 (46,8 MB)
Пројекција филмова ВФЦ "Застава филм"
25.10.2017
mp4 (146,4 MB)
Трибина о српским ратницима