Министарство одбране Републике Србије
 
14.09.2017.

Министар Вулин на вежби „Сајбер Тесла 2017“



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић са сарадницима присуствовали су извођењу вишедневне Мултинационалне командно-штабне вежбе Војске Србије и Националне гарде Охаја „Сајбер Тесла 2017“ у касарни „Војвода Радомир Путник“ Центра за обуку везе и информатике у Горњем Милановцу. Поред њих, вежби је присуствовала и председница Одбора за одбрану и безбедност Народне скупштине Србије Марија Обрадовић.
 
На вежби, поред припадника Министарства одбране, Војске Србије и Националне гарде Охаја учествују и представници државних органа Републике Србије који имају надлежности у области информационе безбедности.
 
Наглашавајући да се свет мења и то на горе, министар одбране Александар Вулин је рекао да свет постаје све опасније место, што је видљиво и у свакодневном животу.
 
- Све више се суочавамо са опасностима о којима до јуче нисмо знали готово ништа. Сајбер безбедност код нас је тема која није довољно развијена, није довољно заступљена, а за њу сви имамо одговорност. То је за нас потпуно нови изазов. Посебно се захваљујем представницима Националне гарде Охаја на дугогодишњој сарадњи и на искреној жељи и пожртвовању да нам пренесу знање и технологију, све оно што нам је потребно да бисмо ефикасно сачували своју земљу и свакодневни живот. Земља која није у стању да контролише свој информатички простор није суверена, није слободна. Земља којој неко други контролише информатички простор је земља која не може сама да доноси одлуке  и која не може да обезбеди свакодневни живот својим грађанима. Србија то никада није ни била. Србија је суверена и слободна земља и таква мора и да остане. Ово је за нас потпуно ново поље. Поље које није регулисано ни законима, поље о коме не знамо довољно, али и поље у коме хоћемо да радимо и у коме се интензивно припремамо. Овакве вежбе нам много значе и у односу на прошлогодишњу, резултати су за 30 одсто бољи. Сваке године ће бити још бољи јер ми добијамо обучене и квалитетне људе који ће своје знање примењивати и преносити даље. Зато је ова вежба од великог значаја за нас, она показује и значај Војске Србије у свакодневном животу. Овде су, поред осталих, представници МУП, БИА, дакле читав систем безбедности који мора да брине како да нас заштити, рекао је министар Вулин.
 
Истичући да није први пут да народни посланици присуствују вежбама Војске Србије, председница скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић рекла је да се и овом приликом уверила да Министарство одбране и Војска Србије посебну пажњу поклањају сајбер безбедности.
 
- Кад је реч о законској регулативи, није било довољно слуха и пажње за то у ранијем периоду. То јесте најважнија порука коју ћу понети са ове вежбе. Неопходно је да Народна скупштина Републике Србије све интензивније ради на усвајању новог законског оквира и на ревидирању већ постојећег. Врло је важно да постојећи законски оквир поштујемо што је могуће више и боље, јер је заштита информационог система државе све значајнија, рекла је Марија Обрадовић.
 
Захваљујући се министру Вулину и начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Диковићу на изванредном дочеку, бригадни генерал Тод Одет из Националне гарде Охаја рекао је да припадници Војске Србије из године у годину постижу све боље резултате на вежбама на којима заједно учествују.
 
- Ово је осми пут да долазим у Србију. Односи између две војске су све срдачнији и све бољи. Ми подједнако учимо од Војске Србије као што и ви учите од нас. Заиста нам је задовољство да сарађујемо у овим активностима, рекао је генерал Одет.
 
Говорећи о реализацији и ефектима вежбе, пуковник Влатко Курај, начелник Управе за телекомуникације и информатику ГШ ВС је рекао:
 
- Ово је други пут за редом да са припадницима Националне гарде из Охаја реализујемо вежбу у области сајбер безбедности у којој поред припадника Министарства одбране и Војске Србије учествују и представници цивилних установа обавезних законом о информационој безбедности да унапређују способности у оквиру сајбер безбедности и сајбер одбране. Прошлогодишња вежба унапредила је наше способности у познавању и коришћењу информационих технологија, процедура и поступака и указала на неопходност учешћа и других структура, с обзиром на комплексност напада из сајбер простора. Ове године унапредили смо планирање и реализацију вежбе и постигли за 30 одсто боље резлтате од прошлогодишњих. Учили смо од најбољих, од оних који у области заштите информационог система имају значајно веће и богатије искуство. Учешће представника цивилних установа показало се веома корисним за ефикасну одбрану информационог система државе, посебно након исказаног њиховог веома великог интересовања за процедуре и поступке Војске Србије у обезбеђењу информационог система и сајбер простора, рекао је пуковник Влатко Курај.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.09.2017
mp4 (164,67 MB)
Изјава министра Вулина
14.09.2017
mp4 (125,79 MB)
Вежба
14.09.2017
mp4 (57,88 MB)
Бригадни генерал Тод Одет
14.09.2017
mp4 (65,65 MB)
Марија Обрадовић
14.09.2017
mp4 (30,38 MB)
Пуковник Влатко Курај