Министарство одбране Републике Србије
 
08.09.2017.

Војска Србије је гарант мира и стабилности



Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића и команданта Четврте бригаде КоВ пуковника Слободана Стопе, обишао је припаднике Четврте бригаде Копнене војске у бази „Југ“.
 
Они су затим обишли амбуланту, вишенаменски учионички центар, Центар за обуку јединица за мултинационалне операције, Центар за симулације и на крају спортски полигон на коме тренирају фудбалери клуба „Небески анђели“, чији чланови су припадници Четврте бригаде Копнене војске.
 
Том приликом, министар је рекао да је база „Југ“ свакако један од најважнијих објеката наше војне инфраструктуре, посебно када је у питању обука за мултинационалне операције.
 
- Војска Србије је у мултинационалним операцијама у операцијама чувања мира у читавом свету показала да може да се мери са било којом великом светском армијом. Где год да су ишли наши припадници о њима се говорило као о добрим људима, о изузетним старешинама и о изузетно обученим војницима. Један од разлога зашто је то тако јесте и база „Југ“ и јесте оријентација наше војске да увек буде спремна за мировне операције и да борбену готовост и обуку свих наших припадника увек држи на највишем могућем нивоу, рекао је министар одбране.
 
Он је поручио да је данашњи обилазак базе „Југ“ прилика да се каже да Војска Србије у потпуности контролише нашу територију, да чува наш свакодневни начин живота и да никада ни на који начин неће дозволити да се било каква политичка нестабилност прелива на нашу територију.
 
- Шта год да се дешава у нашем окружењу, без обзира да ли се налази иза граница или административне линије, нестабилност неће имати простора на простору Републике Србије, односно на простору који контролише Војска Србије. Војска Србије је гарант мира, гарант стабилности, не само мира и стабилности на простору Србије већ у читавом региону. Наше државно руководство може са поносом да говори о својој војсци и са поносом може да каже да је Србија фактор мира и стабилности, између осталог и баш зато што Војска Србије тако успешно испуњава своје уставне обавезе, закључио је министар Вулин.
 
Током данашње посете, министар Вулин уручио је фудбалском клубу „Небески анђели“ донирану спортску опрему. Тим „Небески анђели“, у ком играју припадници 4. бригаде КоВ, негује сећање на 11 припадника 78. моторизоване бригаде, погинулих током НАТО бомбардовања 1999. године. Министар је фудбалерима поручио да успомену на њих носе својим животима, честито, достојанствено, онако како су они и живели.
 
- Зато ви и јесте наши анђели, јер ми мислимо на 11 наших небеских анђела који су своје животе дали за земљу којом ходамо, земљу коју остављамо својој деци. Данас смо овде да се сетимо њих, али и да вама кажемо хвала на борбености, вредноћи, на животу. Хвала на животу који водимо да не бисмо обрукали њихову смрт, рекао је министар одбране и захвалио Фудбалском савезу Србије и фабрици наменске индустрије „Милан Благојевић-Лучани“ на донацији намењеној фудбалском клубу „Небески анђели“. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.09.2017
mp4 (165,53 MB)
Изјава министра Вулина
08.09.2017
mp4 (140,12 MB)
Обилазак