Министарство одбране Републике Србије
 
03.08.2017.

Пожари код Кладова под контролом



Министар одбране Александар Вулин обишао је данас припаднике 98. ваздухопловне бригаде из Ниша који су, на захтев Сектора за ванредне ситуације МУП-а, од јуче ангажовани на гашењу шумских и пољских пожара у местима око Кладова.



Министар Вулин је истакао да је захваљујући раду људи из Сектора за ванредне ситуације и раду припадника Војске Србије ситуација на терену стабилна и да је уочен један мањи пожар који би требало да буде врло брзо локализован.

- Желим да се захвалим људима из Сектора за ванредне ситуације на огромној пожртвованости и да кажем да сам веома поносан на припаднике Војске Србије, на њиховој стручности, на њиховој упорности, на њихој вредноћи и уосталом ми смо увек ту за грађане Србије, нагласио је министар Вулин.

Он је додао да ће Војска Србије увек бити ту када је потребно и бити тамо где је најтеже.



- Србија увек може да рачуна на своју војску. Присуствовали смо, надамо се, последњем лету за данас. Посаде су као и увек биле пожртвоване, несебичне, храбре, стручне и Србија има на кога да се ослони и у тренуцима када је тешко, додао је Вулин.

Министар је рекао да као друштво морамо да размишљамо о томе да ће се овакве ситуације понављати, морамо да знамо да се и клима променила и да управо због тога морамо боље да се организујемо, да и локална самоуправа и грађани морају да знају да је време да поново успостављамо системе који су нас некада красили по организованости и уређености и да је време да се свако од нас укључи и у процес обуке и у процес организације како бисмо били спремни за оваква дешавања.

Одговарајући на новинарска питања, министар Вулин је рекао да је држава препознала да је потребно боље се организовати и да је потребно да сви научимо шта треба да радимо и да знамо како да реагујемо.



- Овде се локална самоуправа добро организовала, овде су људи радили и све би било много лакше, када већ дође до оваквих ситуација, и људима из Сектора за ванредне ситуације и из Министарстава одбране када имате организовано локално становништво које учествује и које је ту да помогне.

Министар Вулин је заједно са представницима локалне самоуправе и Сектора за ванредне ситуације МУП хеликоптером Војске Србије обишао терен и уверио се да су пожари у рејону Кладова и Неготина под контролом. Претходно су га у општини Кладово заменик председника општине Драган Новаковић и пуковник Влада Племић из Сектора за ванредне ситуације упознали са ситуацијом на терену у последња два дана.

Заменик председника општине Кладово, Драган Новаковић и пуковник Влада Племић су се захвалили министру одбране и припадницима Војске Србије који су учествовали у акцији гашења пожара.



Новаковић је рекао и да је све што се дешава у последње време једна велика опомена за све и да сви морају да се укључе у решавање проблема.

Припадници Војске Србије из састава 98. ваздухопловне бригаде из Ниша су хеликоптером ХТ-40 користећи противпожарно ведро, избацили осам водених бомби са више од 16.000 литара воде.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.08.2017
mp4 (192,17 MB)
Изјава министра Вулина
03.08.2017
mp4 (118,17 MB)
Обилазак
03.08.2017
mp4 (76,64 MB)
Драган Новаковић општина Кладово
03.08.2017
mp4 (67,62 MB)
пуковник Влада Племић Сектор за ванредне ситуације МУП