Министарство одбране Републике Србије
 
06.07.2017.

Разговори о успостављању сарадње са Угандом




Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Милан Мојсиловић примио је државног секретара у Министарству спољних послова Републике Уганде Орјема Окелу, који борави у званичној посети Републици Србији.

Саговорници су разменили мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету и сагласили се да традиционално пријатељски билатерални односи пружају добру основу за успостављање и развој сарадње у области одбране.

Уз захвалност на принципијелној подршци Републике Уганде легитимним напорима Србије на очувању суверенитета и територијалног интегритета, помоћник министра за политику одбране  је изразио спремност Министарства одбране Републике Србије да са угандском страном развија билатералну војну сарадњу у свим доменима од обостраног интереса.

С обзиром на то да је Република Србија лидер у региону у области војног образовања, као и да поседује огромно искуство и значајне капацитете у области војне медицине и одбрамбене индустрије, констатовано је да су војнообразовна, војномедицинска и војноекономска сарадња тежишне области и садржаји у којима је могуће реализовати билатералну сарадњу у области одбране.

Заједнички је истакнут значај потписивања Споразума о сарадњи у области одбране, као формално-правног оквира за даљи развој сарадње и договорена је размена делегација на експертском нивоу у наредном периоду, у циљу дефинисања модалитета будуће сарадње.