Министарство одбране Републике Србије
 
23.06.2017.

Напредак у сарадњи са Казахстаном



Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се са министром одбрамбене и аерокосмичке индустрије Републике Казахстан Беибутом Атамкуловим, који ће у делегацији те земље присуствовати свечаном пријему поводом преузимања дужности председника Републике Србије Александра Вучића.

Ministarstvo odbrane
Ђорђевић и Атамкулов су се сагласили да је сарадња Србије и Казахстана, уз интензиван политички дијалог и узајамне посете на највишем нивоу, током прошле године доживела суштински напредак и раст. Тако је и у области одбране, где је посебан нагласак на војно-економској и војно-техничкој сарадњи која би се додатно могла усмерити и на производњу робе двоструке намене, за одбрану и цивилну индустрију.
 
Стога је министар Ђорђевић нагласио значај предстојећег Међународног сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2017“, на којем се очекује посета казахстанске делегације, што ће бити одлична прилика да експерти за војно-техничку сарадњу размотре све потенцијале за даљи напредак односа у тој области.
Ministarstvo odbrane
На састанку је договорено да крајем следеће недеље српска војно-техничка делегација посети Казахстан, како би се размотрили сви модалитети сарадње у области наменске индустрије, трансфера технологија и модернизације и ремонта казахстанских оруђа и оружја, као и могућности коришћења њихових полигона за тестирање нашег наоружања. Све то би отворило пут ка бржем потписивању Меморандума о разумевању у области војно-техничке сарадње, што би требало да буде тема и посете министра одбране Зорана Ђорђевића Републици Казахстан која се планира за наредни период.
 
Ђорђевић је изнео уверење да ће сусрет са министром Атамкуловим, на дан инаугурације председника Републике Александра Вучића, још више допринети зближавању пријатељских народа Србије и Казахстана и захвалио на подршци коју та земља пружа нашим легитимним напорима за одбрану суверенитета и територијалног интегритета.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА