Министарство одбране Републике Србије
 
18.05.2017.

Тактичка вежба Речне флотиле „Ечка 2017“



Припадници Речне флотиле данас су на привременом артиљеријском полигону „Тител“ извели тактичку вежбу са бојевим гађањем „Ечка 2017“.

Тактичка вежба Речне флотиле са бојним гађањем „Ечка 2017“ 
Део гађања и вежбу које представљају највиши ниво тактичке и ватрене обучености речних јединица, којима је руководио капетан бојног брода Венко Механџиски, начелник Штаба Речне флотиле, пратили су генерал-мајор Желимир Глишовић, заменик команданта Копнене војске и капетан бојног брода Андрија Андрић, командант Речне флотиле.
 
Подводна противдиверзантска, бродска противминска и минска дејства, спречавање продора непријатељских војних бродова и ватрена подршка јединица пешадије у одбрани чинили су окосницу извођења сложене и динамичне тактичке вежбе и гађања.
 
Као увертира у најсложенији и најзахтевнији вид тактичко-ватрене обуке претходних дана извршена су бројна припремна и бојева гађања појединачним бродовима из бродског наоружања.
 Тактичка вежба Речне флотиле са бојним гађањем „Ечка 2017“
Из пловних средстава Првог и Другог речног одреда, којима командују капетан фрегате Ромео Грбовић и капетан корвете Дарко Стричић, у пловидби гађало се свим бродским артиљеријским наоружењем, двадесет и, по први пут, тридесет милиметарским противавионским топом, тридесетмилиметарским бацачима пројектила и бочним пушкомитраљезима калибра 7,62 милиметра. Циљеви на води налазили су се на удаљености од 1.300 метара а циљеви на копну били су удаљени  800 до 1.000 метара.
 
Током тактичке вежбе у пуној мери ангажовани су и рониоци 93. ронилачке чете Првог речног одреда за реализацију противдиверзантских дејстава и откривање сидрених мина.  
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.05.2017
mp4 (139,64 MB)
Вежба