Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2017.

Челик 2017 - прослава Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе



Дан Војске Србије, Дан победе и Дан Европе обележен је данас централном свечаношћу под називом „Челик 2017“ на полигону Никинци на којој је приказан део способности Војске Србије, као и достигнути степен развоја српског наоружања и војне опреме.
 „Челик 2017“ - Прослава Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе
Данашњем приказу на полигону Никинци присуствовали су председник Републике Томислав Николић, председник Владе Александар Вучић, чланови Владе, председник Републике Српске Милорад Додик, председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и чланови Владе Републике Српске, министарка одбране Републике Словеније Андреја Катич, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског и војнодипломатског кора у Републици Србији и многобројни гости.

„Челик 2017“ - Прослава Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе  
Свечаност „Челик 2017“ обележило је дејство бојевом муницијом више од 20 система наоружања, војне опреме, артиљерисјко-ракетних система, авиона и хеликоптера Војске Србије и МУП, акције припадника Специјалне бригаде Војске Србије и специјалних јединица МУП.
 
Да су сви сегменти приказа били посвећени презентацији нове опреме и начина њене употребе, сведочи и чињеница да се данашњом операцијом командовало из оперативног центра командног места бригаде, чије је „срце“ мобилни комутациони чвор, који обезбеђује криптозаштићену говорну комуникацију, пренос података и слике са свим потчињеним саставима, суседима и претпостављеном командом.
 
Уз заглушујућу буку и успешно погођене мете, у делу свечаности посвећеном приказу гађања из стрељачког наоружања и борбених оклопних возила, у најбољем светлу на полигону у Никинцима показали су се и вишенаменска оклопна возила „Милош“ и „Лазар“, системи „Морава“ и „Огањ“, самоходна хаубица „НОРА“, самоходни артиљеријско-ракетни систем ПВО „ПАСАРС”,као и нови модел модуларне пушке.

„Челик 2017“ - Прослава Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе  
Први пут, широј јавности представљен је и противоклопни ракетни систем „АЛАС“, а реч је о вишенаменском систему великог домета са принципом вођења ракета без непосредног визуелног контакта са циљем.
 
Приказано је и дејство модернизованог модела тенка М-84, последње актуелне варијанте савременог борбеног тенка развијеног на бази модификација и модернизација основне верзије М-84.
 „Челик 2017“ - Прослава Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе
Гости данашње свечаности имали су прилику да виде и дејства противоклопног хеликоптера „ГАМА“ који је намењен за ваздухопловну ватрену подршку, неутралисање и онеспособљавање оклопних борбених средстава и утврђених тачака дејством противоклопним ракетама МАЉУТКА као и авиона „Орао“ намењеног за дејство по циљевима на земљи употребом вођених и невођених ракетних средстава и ваздухопловним бомбама различитих тежина.
 
У оквиру приказа оперативних способности Војске Србије, демонстриране су способности јединица Војне полиције у контроли територије у зони одговорности и решавање талачке ситуације, оперативне способности дела специјалних јединица Војске Србије у садејству са специјалним антитерористичким јединицама МУП-а у противдиверзантско-терористичким дејствима, као и приказ способности санитетске евакуације ваздушним и копненим путем.
 
На полигону у Никинцима, припремљен је и тактичко-технички збор, као и изложба „Југоимпорт СДПР“, коју су гости данашње свечаности имали прилике да обиђу.

 
Председник Николић је истакао да су на данашњем приказу грађани могли да виде како Србија брине о својој и безбедности својих грађана.
 
- Видели сте производни програм Србије којим ретко која држава, изузев великих извозница оружја, може да се похвали, али и да је Србија потпуно самостална у одбрани своје територије, да је развила војну науку или сачувала војну науку и само додавала нова знања која су стицана. Видели сте, такође, како су припадници Војске обучени и колико су спремни. Ако знате да свако од нас своју земљу носи у срцу, и дао би за њу оно што су за њу дали његови очеви, онда је апсолутно јасно да на овим вежбама које су веома озбиљне и сложене и у којима учествују многи видови и родови, ми у ствари одвраћамо свакога ко би помислио да може да нанесе неко зло Србији и грађанима Србије – нагласио је председник Николић.
 
Оцењујући данашњи приказ, председник Николић је истакао да је задовољан оним што је виђено на приказу.
 „Челик 2017“ - Прослава Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе
- У току свог мандата присуствовао сам многим вежбама, које су биле углавном везане за један род или вид војске, али ово је била вишенаменска и веома озбиљна вежба, коју може да спроведе само озбиљна војска са озбиљном командом –поручио је председник Републике.
 
Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је свим учесницима на успешно изведеној вежби, на којој је демонстрирана способност за одбрану Србије и њеног народа.
 
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, захвалио је председнику Републике на високој оцени приказа који је данас изведен.

„Челик 2017“ - Прослава Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе  
- Ми смо данас били у прилици да видимо нешто што се ретко представља јавности на овај начин како су то припадници Министарства одбране и Војске Србије урадили, посебно имајући у виду да је приказан велики број средстава које ми још увек развијамо и која нису уведена у оперативну употребу. Али ако верујете људима који рукују тим средствима, ако верујете у технику коју развијате, није проблем овако високоризичу вежбу приказати – нагласио је генерал Диковић.
 
Начелник Генералштаба је одао признање свим учесницима вежбе и додао да је пред Војском Србије боља будућност.

 
- Србија је данас земља која је способна да се сама брани од безбедносних ризика и све оно што смо данас приказали, надам се, кроз годину или две биће у наоружању и опреми Војске Србије, а учиниће је јачом, самосталнијом и биће апсолутно у функцији политике Републике Србије на међународном плану – поручио је генерал Диковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.05.2017
mp4 (126,34 MB)
Председник Србије Томислав Николић
09.05.2017
mp4 (81,2 MB)
Председник Српске Милорад Додик
09.05.2017
mp4 (82,94 MB)
Генерал Љубиша Диковић
09.05.2017
mp4 (82,07 MB)
"Челик 2017" - први део
09.05.2017
mp4 (81,88 MB)
"Челик 2017" - други део