Министарство одбране Републике Србије
 
28.02.2017.

Министар одбране у Крагујевцу



У експлозији која се данас догодила током гашења пожара у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу, од детонације погинуо је потпуковник Војске Србије Мирослав Перишић, за три особе се још увек трага док је 25 припадника Војске Србије и МУП-а повређено. Министар одбране Зоран Ђорђевић изразио је, у име Министарства одбране и Војске Србије, искрено саучешће породици настрадалог потпуковника Перишића.

 
Министар Ђорђевић и помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић посетили су вечерас повређене који су збринути у Клиничком центру у Крагујевцу, у пратњи директора тог здравственог центра др Предрага Саздановића.
 
Том приликом, министар одбране је рекао да је данас у 13 часова и 20 минута у ТРЗ Крагујевац дошло до експлозије у објекту А 28, намењеном делаборацији муниције, након чега је пожар захватио објекте А 28 и А 27. Ватрогасне екипе састављене од  припадника МУП-а и припадника ватрогасне јединице ТРЗ Крагујевац приступиле су гашењу пожара када је, у 13 часова и 45 минута, дошло до друге експлозије.
 
- Од детонације, нажалост, живот је изгубила једна особа. Реч је о потпуковнику Мирославу Перишићу и овом приликом изражавамо дубоко саучешће његовој породици. Потпуковник Перишић је 26 година марљиво и предано радио у Министарству одбране и Војсци Србије,од тога две године у ТРЗ Крагујевац – рекао је министар Ђорђевић.
 
Он је, такође, констатовао да су  приликом друге експлозије три лица нестала и за њима се интензивно трага, као и да је 25 лица хоспитализовано.
 
- Министарство одбране и Војска Србије на прво место ставља безбедност својих припадника и инсистира на максималној безбедности када је реч о животу и раду својих припадника, као и да све мере безбедности на раду буду на максималном нивоу – нагласио је министар Ђорђевић додајући да је објекат у коме се догодила несрећа урађен према највишим стандардима безбедности.
 
Министар Ђорђевић је, такође, истакао да је формирао комисију која треба да истражи узроке и разлоге овог немилог догађаја, о чему ће јавност бити благовремено обавештена. 

Одговарајући на питања новинара, министар Ђорђевић је истакао да се лица за којима се трага налазе у зони која је још увек опасна и којој не може да се приђе, као да ће екипе из Министарства одбране опремљене дроном и роботом помоћи приликом потраге за тим лицима.

 
Он је рекао и да постоји опасност од нових пожара, као и да је место несреће и даље небезбедно јер се из даљине види да пожар и даље тиња, па је због тога уведена мера забране приласка месту несреће до доласка екипе из Београда.
 
Директор Клиничког центра у Крагујевцу др Саздановић рекао приликом обраћања новинарима да је данас након 14 часова, након друге експлозије и по доласку екипе цивилне и војне хитне помоћи, 25 пацијената примљено на хоспитализацију, од чега су три лица у опсервацији у Клиничком центру, за које у овом тренутку може да се каже да имају специфичне повреде.
 
- С обзиром на специфичност повреда, контактирали смо колеге са Војномедицинске академије, ради помоћи у процени статуса, јер у неком одређеном времену може доћи до нових накнадних повреда. Очекујемо да у току ноћи стигне екипа са ВМА, и тек након тога и додатне дијагностике, која је у току, можемо да дамо додатне информације – нагласио је др Саздановић.
 
Према његовим речима, у овом тренутку нико није животно угрожен и свака даља дијагностика ће бити правовремена за све примљене пацијенте.
 
- На основу досадашње дијагностике, можемо рећи да су повреде опекотине, повреде меких ткива, али оно чега се плашимо су повреде унутрашњих органа. Управо због специфичности повреда бласт типа позвали смо колеге са ВМА, који ће нам помоћи у процени стања и евентуалним додатним интервенцијама – рекао је др Саздановић.
 
Након обраћања новинарима, министар Ђорђевић са помоћником министра за материјалне ресурсе Ненадом Милорадовићем упутио се ка месту експлозије. 
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.02.2017
mp4 (83,65 MB)
Изјава министра Ђорђевића
28.02.2017
mp4 (39,58 MB)
Одговори на питања
28.02.2017
mp4 (54,81 MB)
Изјава др Предрага Саздановића
28.02.2017
mp4 (43,38 MB)
Обилазак повређених