Министарство одбране Републике Србије
 
10.10.2016.

Заменик начелника Генералштаба обишао учеснике вежбе „ БАРС 2016“



Заменик начелника Генералштаба обишао учеснике вежбе „ БАРС 2016“Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, заједно са командантом РВ и ПВО генерал-мајором Ранком Живаком и начелником Управе за обуку и доктрину бригадним генералом Маринком Павловићем, обишао је данас учеснике летно-тактичке вежбе „БАРС 2016“, која се на аеродрому Батајница изводи од 9. до 15. октобра.
 
Обиласку су присуствовали Изасланик одбране Руске Федерације у Србији пуковник Андреј Киндјаков и војни и ваздухопловни аташе пуковник Владимир Корњејенков.
 
Обраћајући се учесницима вежбе, генерал Драганић је нагласио да заједничко обучавање припадника ваздухопловних снага двеју земаља потврђује успешну билатералну војну сарадњу Руске Федерације и Србије. Генерал Драганић је такође истакао да се, кроз размену искустава на оваквим видовима обуке, унапређују знање и оперативне способности.
 
Након обраћања заменика начелника Генералштаба, заменик команданта 204. ваздухопловне бригаде пуковник Жељко Билић и представник команде Ратног ваздухопловства Руске Федерације пуковник Константин Јуревич Суриков потписали су Технички споразум за вежбу „БАРС 2016“ чиме је вежба и званично почела.
 
Заменик начелника Генералштаба обишао учеснике вежбе „ БАРС 2016“На вежби „Контрола и заштита ваздушног простора и борбено трагање и спасавање“, учествују ловачкa авиjaција и хеликоптерске јединице Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије. Осим припадника нашег Ратног ваздухопловства, тима Специјалне бригаде и припадника Војске Србије у саставу за подршку вежбе, на вежби учествују припадници Ваздушно-космичких снага Руске Федерације. Пилоти оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије реализоваће летачке задатке у саставу мешовитих посада превасходно на авионима МиГ-29 и хеликоптерима Ми-17 В5.
 
Паралелно са извођењем летно-тактичке вежбе, биће одржано више предавања и стручних расправа на тему употребе и одржавања ваздухоплова. За Ратно ваздухопловство и ПВО вежба је значајна са аспекта стицања искустава у извршавању задатака у ванредним ситуацијама и пружању помоћи цивилном становништву, посебно кроз употребу нових хеликоптера Ми-17 В5.
 
„БАРС 2016“ представља наставак сарадње остварене на прошлогодишњој вежби „БАРС 2015“, изведене у Руској Федерацији.  
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА