Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
17.12.2013.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Alžira



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić sastao se danas sa ambasadorom Demokratske Narodne Republike Alžir Abdelkaderom Mesduom.

Ocenjeno je da su tradicionalno prijateljski odnosi Srbije i Alžira produbljeni unapređenjem strateške saradnje u oblasti odbrane i da postoji interes da se saradnja nastavi i u drugim oblastima. Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, koji je potpisan 2011. godine, omogućava dalji razvoj bilateralne vojne saradnje, posebno vojnoekonomske, vojnoobrazovne i vojnovojne.

Posebno je istaknuta važnost vojnoobrazovne saradnje dve zemlje. U toku je realizacija Ugovora o školovanju pripadnika Ministarstva nacionalne odbrane Alžira na poslediplomskim studijama u visokoobrazovnim ustanovama Ministarstva odbrane Srbije, na osnovu kojeg se 15 alžirskih inženjera nalazi na usavršavanju u Vojnotehničkom institutu. Takođe, 13 alžirskih lekara trenutno se školuje i usavršava na Vojnomedicinskoj akademiji.

Oblast vojnoekonomske saradnje je od izuzetnog značaja za obe zemlje, s obzirom na to da je Alžir odabrao Srbiju za strateškog partnera u obnovi i modernizaciji svoje odbrambene industrije.

Istaknuto je da je od posebne važnosti inicijativa Ministarstva nacionalne odbrane Alžira za angažovanje privrednih kapaciteta Republike Srbije na realizaciji programa izgradnje stambenih objekata za pripadnike oružanih snaga Alžira.

Ministar Rodić istakao je da Republika Srbija posebno ceni principijelnu podršku Alžira po pitanju statusa Kosova i Metohije.

Rodić i Mesdua istakli su značaj Mešovite komisije za saradnju u oblasti odbrane u definisanju i implementaciji prioritetnih oblika saradnje.