Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
01.03.2017.

Ministar odbrane primio ambasadora Maroka



Ministar odbrane Zoran Đorđević primio je danas novoimenovanog ambasadora Kraljevine Maroko u Beogradu Mohameda Amin Belhaža.
 Ministar odbrane primio ambasadora Maroka
Sagovornici su razmenili mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i saglasili se da tradicionalno prijateljski bilateralni odnosi pružaju dobru osnovu za uspostavljanje i razvoj saradnje u oblasti odbrane. U tom smislu, ministar Đorđević preneo je spremnost Ministarstva odbrane Republike Srbije da sa marokanskom stranom razvija bilateralnu vojnu saradnju u svim domenima od obostranog interesa. Zajednički je istaknut značaj potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane kao formalno-pravnog okvira za dalji razvoj saradnje.
 
Ambasador Belhaž je upoznat sa aktuelnom pozicijom i stavovima zvaničnog Beograda o pitanjima značajnim za Srbiju, procesom pristupanja EU, angažovanjem pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, kao i aktivnostima i rezultatima Zajedničkih snaga vojske i policije na sprečavanju prelazaka i krijumčarenja ilegalnih migranata na teritoriju Srbije.
 
Ministar Đorđević je zahvalio za principijelnu podršku Maroka legitimnim naporima Srbije na očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
 
Izražena je spremnost Ministarstva odbrane Republike Srbije da podrži organizaciju niza manifestacija kojima će Ambasada Kraljevine Maroko tokom ove godine obeležiti 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.