Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.02.2016.

Predavanje ambasadora Ruske Federacije na Vojnoj akademiji




Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin, u svojstvu gostujućeg predavača, održao je danas na Vojnoj akademiji predavanje o temi "Međunarodna bezbednost, međunarodni terorizam i protivteroristička borba".

Predavanju, koje je bilo namenjeno slušaocima 5. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, 59. klase generalštabnog i 62. klase komandno-štabnog usavršavanja, prisustvovali su i načelnik Vojne akademije general–major Goran Zeković, načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik dr Miroslav Talijan kao i nastavnici i predavači te visokoobrazovne ustanove.

Govoreći i strateškom i geopolitičkom položaju Ruske Federacije, ambasador Čepurin podsetio je da se ta zemlja prostire na dva kontinenta, te je upravo zato i kulturološki i privredno okrenuta i Evropi i Aziji.

Tokom predavanja ambasador se osvrnuo i na period Hladnog rata, podsećajući da je njegov kraj uslovio stvaranje novog svetskog poretka koji se poslednjih godina nalazi pred velikim izazovima. Upravo zato, naveo je ambasador Čepurin, nije nimalo lako predvideti kako će svet izgledati u bliskoj budućnosti.

Prema njegovim rečima, Jugoistočna Azija i Kina poslednjih godina predstavljaju lidere u oblasti privrednog razvoja, pomerajući globalno tržište iz SAD i Evrope na Bliski istok. 

Ambasador Čepurin ukazao je na sličnosti u burnoj istoriji srpskog i ruskog naroda, ističući da ona u mnogome proističe i geopolitičkog položaja dveju zemalja. Zahvaljujući važnom mestu koje je vojska oduvek zauzimala u Srbiji i Rusiji, navodi on, one su i u godinama najvećih kriza uspele da očuvaju svoje zemlje.

Završni deo današnjeg predavanja ambasadora Čepurina bio je rezervisan za razgovor sa polaznicima Škole nacionalne odbrane.

Na kraju predavanja načelnik  Vojne akademije general-major Goran Zeković zahvalio je ambasadoru Ruske Federacije na predavanju i uručio mu značku Škole nacionalne odbrane.

 
photoFOTOGALERIJA