Министарство одбране Републике Србије
 
25.02.2016.

Предавање амбасадора Руске Федерације на Војној академији




Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Васиљевич Чепурин, у својству гостујућег предавача, одржао је данас на Војној академији предавање о теми "Међународна безбедност, међународни тероризам и противтерористичка борба".

Предавању, које је било намењено слушаоцима 5. класе Високих студија безбедности и одбране, 59. класе генералштабног и 62. класе командно-штабног усавршавања, присуствовали су и начелник Војне академије генерал–мајор Горан Зековић, начелник Школе националне одбране пуковник др Мирослав Талијан као и наставници и предавачи те високообразовне установе.

Говорећи и стратешком и геополитичком положају Руске Федерације, амбасадор Чепурин подсетио је да се та земља простире на два континента, те је управо зато и културолошки и привредно окренута и Европи и Азији.

Током предавања амбасадор се осврнуо и на период Хладног рата, подсећајући да је његов крај условио стварање новог светског поретка који се последњих година налази пред великим изазовима. Управо зато, навео је амбасадор Чепурин, није нимало лако предвидети како ће свет изгледати у блиској будућности.

Према његовим речима, Југоисточна Азија и Кина последњих година представљају лидере у области привредног развоја, померајући глобално тржиште из САД и Европе на Блиски исток. 

Амбасадор Чепурин указао је на сличности у бурној историји српског и руског народа, истичући да она у многоме проистиче и геополитичког положаја двеју земаља. Захваљујући важном месту које је војска одувек заузимала у Србији и Русији, наводи он, оне су и у годинама највећих криза успеле да очувају своје земље.

Завршни део данашњег предавања амбасадора Чепурина био је резервисан за разговор са полазницима Школе националне одбране.

На крају предавања начелник  Војне академије генерал-мајор Горан Зековић захвалио је амбасадору Руске Федерације на предавању и уручио му значку Школе националне одбране.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА