Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.10.2015.

Sastanak ministra Gašića i ambasadora Grčke



Ministar odbrane Bratislav Gašić i ambasador Grčke Konstantinos Ikonomides razgovarali su o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Na sastanku je konstatovano da su tradicionalno dobri odnosi Srbije i Grčke odlična osnova za još kvalitetniju saradnju u oblasti odbrane, te su u narednom periodu planirane vojne posete na najvišem nivou. Upravo zbog tako dobrih odnosa dve zemlje, Gašić je izneo očekivanje da Grčka neće podržati prijem tzv. Kosova u ~UNESCO~, kako se u toj instituciji za zaštitu kulturnog nasleđa ne bi našli oni koji ga godinama kontinuirano uništavaju.

Tokom razgovora o uključenju Vojske Srbije u aktivnosti vezane za borbene grupe Evropske unije, Gašić je naglasio opredeljenje da u budućnosti u potpunosti preuzmemo obaveze punopravnog člana i pouzdanog partnera u izgradnji bezbednosti i odbrane EU. U tom smislu, izražena je spremnost Vojske Srbije za učešće u borbenoj grupi ~HELBROC~, koju predvodi Grčka.

Gašić i Ikonomides su se saglasili da novi bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u vidu terorizma, ekonomske i energetske zavisnosti, kao i nekontrolisana migracija stanovništva iz kriznih područja, nalažu da se saradnje podigne na najviši mogući nivo.

Stoga je ministar Gašić, govoreći o migrantskoj krizi u regionu, izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da do sada nije u dovoljnoj meri prepoznata uloga i značaj Srbije u migrantskoj krizi. Budući da dolazi zima i sve teži uslovi za zbrinjavanje izbeglica, Gašić je izrazio verovanje da u narednom periodu neće izostati finansijska podrška za napore Srbije u zbrinjavanju izbeglica.




 
videoVIDEOGALERIJA