Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.05.2015.

Dijalog o rezultatima sprovođenja NAP za primenu Rezolucije 1325



U Domu Vojske Srbije danas je organizovan dijalog o dosadašnjim rezultatima sprovođenja Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 SB UN – Žene, mir i bezbednost u Srbiji. O toj temi, kao i o planovima za naredni period razgovarali su članovi Političkog saveta Vlade za sprovođenje NAP , kojim rukovodi državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, sa institucionalnim telima i mehanizmima za njegovo sprovođenje, brojno zastupljenim organizacijama civilnog društva kao i sa predstavnicima akademske zajednice i medija.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima, Đorđević je podsetio da je Politički savet do sada održao osam sednica, formirao tri radne grupe i sačinio izveštaj Vladi za period sprovođenja NAP od 2011. do 2013. godine, a da je jedan od najznačajnijih uspeha obezbeđenje vidljivosti žena u sistemu bezbednosti.

– Takođe, velike su promene, upis devojaka na Vojnu akademiju, promocija prvih žena oficira školovanih na Vojnoj akademiji, od kojih su neke među prvima u rangu, uz upis devojaka na školovanje u Vojnu gimnaziju, i sve oblike edukacije u vojsci i policiji. Tu je i promocija prvih žena pilota u Ratnom vazduhoplovstvu, prvih žena generala policije, prvih žena šefova policijskih uprava i carinarnica, rekao je državni sekretar.

Govoreći o konkretnim rezultatima sprovođenja jednog od ciljeva NAP, koji se odnosi na povećanje zastupljenosti žena u sistemu bezbednosti, on je istakao da je, prema podacima Ministarstva odbrane iz oktobra 2014. godine, zastupljenost žena u MO i VS povećana za 0,14odsto u odnosu na pokazatelje iz maja 2014. godine (19,34 odsto), a da podaci kvalitativne analize ukazuju da do navedenog povećanja zastupljenosti žena nije došlo u državnoj administraciji, već, pre svega, u kategoriji profesionalnih vojnih lica.

O aktivnostima na realizaciji plana u Ministarstvu unutrašnjih poslova govorila je savetnica za rodnu ravnopravnost u MUP-u Tatjana Vesić, a o praćenju realizacije NAP od strane Narodne skupštine Republike Srbije, narodna poslanica i članica nadležne parlamentarne Komisije Ljiljana Malušić.

Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, pojašnjavajući kako civilno društvo doživljava primenu Rezolucije 1325, rekla je da je veoma zabrinjavajuća činjenica da je u ovoj godini veliki broj žena izgubilo život kao žrtva nasilja, te da je jasno da je u našoj zemlji diskriminacija prema polu veoma prisutna.

Drugi panel dijaloga bio je posvećen primeni Rezolucije 1325 u budućnosti.

Moglo se čuti šta na tu temu imaju da kažu savetnik predsednika Vlade i predstavnik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade, Vladimir Božović, predstavnica OEBSa u Srbiji Zorana Antonijević i drugi članovi Saveta, kao i mnogobrojni predstavnici civilnog društva koji su dali aktivan doprinos skupu zamišljenom kao razmena mišljenja, i davanje smernica za dalji rad na sprovođenja Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN – Žene, mir i bezbednost u Srbiji.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA