Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.05.2014.

Ministar odbrane primio ambasadora Angole



Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Republike Angole u Beogradu Tokom Diakengom Seraom.

Sagovornici su se složili da su odnosi Srbije i Angole u sferi međudržavne saradnje tradicionalno dobri i da je interes obe zemlje da se saradnja u oblasti odbrane nastavi i ojača. Republika Angola je jedan od strateških partnera Srbije u Africi. Srbija posebno ceni principijelnu podršku Angole kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Ministar odbrane preneo je zahvalnost ambasadoru Angole za njegov lični doprinos razvitku bilateralne saradnje dveju zemalja. Istaknute oblasti vojne saradnje su vojnoekonomska, vojnomedicinska i vojnoobrazovna.

Ove godine još 35 kadeta iz Angole započeće školovanje na osnovnim studijama na Vojnoj akademiji. U ovom trenutku na usavršavanju na Vojnoj akademiji nalaze se 32 oficira i kadeta te afričke zemlje.

„Izuzetno nas raduje činjenica da je naša Vojna akademija u Angoli prepoznata kao partner u obrazovanju pripadnika oružanih snaga Angole. Iako dobri odnosi naših država datiraju iz ranijeg vremena, važno je što smo sačuvali poverenje i nastavili da gajimo čvrste bilateralne veze između Srbije i Angole“, istakao je ministar Gašić.

On je, takođe, čestitao imenovanje novog ministra odbrane Angole Žoaoa Manuela Gonsalveša Lorenca. Istakavši značaj kontinuiteta poseta visokog nivoa, ministar Gašić uputio je poziv ministru odbrane Angole da poseti Srbiju.

U skladu sa dinamikom razvoja saradnje, u toku je procedura otvaranja izaslanstava odbrane u Luandi i Beogradu, što svakako predstavlja dodatni impuls razvijanju bilateralne vojne saradnje.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo odbrane podržavaju nastup srpskih firmi u izgradnji infrastrukturnih projekata u Angoli.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV