Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2023.

Sastanak Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje



Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović učestvovao je na plenarnom godišnjem sastanku Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje (CNAD), u sedištu NATO u Briselu.

Na sastanku je razgovarano o pitanjima sigurnosti i otpornosti lanca snabdevanja u proizvodnji naoružanja i vojne opreme država članica NATO i partnera, kao i o uslovima aktuelnih geopolitičkih okolnosti. Posebna tema razgovora bili su odnosi Akceleratora odbrambenih inovacija za severni Atlantik (DIANA) i  CNAD sa težištem na sagledavanju  rezultata dosadašnjeg rada na strateškom nivou u oblastima inovacija i doprinosa daljem razvoju DIANA.

Na marginama sastanka pomoćnik ministra Miloradović održao je kraće bilateralne susrete sa nacionalnim direktorima za naoružanje iz Grčke, Mađarske, Slovenije, Španije, Francuske, kao i sa zamenikom nacionalnog direktora Italije, na temu trendova razvoja odbrambenih tehnologija, potencijalnih zajedničkih projekata u domenu razvoja, proizvodnje i nabavke NVO, kao i  sveukupnog unapređenja saradnje u oblasti odbrambene industrije.

Konferencija nacionalnih direktora za naoružanje bavi se aktivnostima istraživanja, razvoja i proizvodnje NVO i otvorena je prema državama partnerima, u skladu sa njihovim nacionalnim potrebama i mogućnostima, a ovogodišnja konferencija okupila je predstavnike iz 42 zemlje.