Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.11.2018.

Održan sastanak Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje




Sastanak Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje, u formatu platforme interoperabilnosti, održan je danas u Briselu, na kome je Srbiju predstavljao v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Na sastanku, kome su prisustvovali predstavnici 42 zemlje, sagledan je godišnji rad Konferencije nacionalnih direktora i prikazan napredak u radu grupa za namenske sposobnosti koje se razvijaju u okviru glavnih vidovskih grupa za naoružanje. Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je sagledavanju pojedinih nacionalnih rešenja u vezi pristupa inovacijama u oblasti investicija u odbrani, kao i mogućnostima koje pruža saradnja sa komercijalnim sektorom u domenu izgradnje odbrambenih sposobnosti.

Prisutnima se obratio predstavnik Evropske odbrambene agencije koji je istakao značaj unapređenja saradnje u oblastima istraživanja i razvoja, zajedničke izgradnje sposobnosti i saradnje sa industrijom.

Na marginama sastanka, Miloradović je razgovarao sa nacionalnim direktorima Švedske, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Rumunije o savremenim trendovima razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i o izazovima sa kojima se taj proces suočava. Razgovor je vođen i o tekućim i potencijalnim zajedničkim projektima razvoja i opremanja i saradnji između odbrambenih industrija.

Konferencija nacionalnih direktora za naoružanje  bavi se aktivnostima  koje se odnose na istraživanje, razvoj i proizvodnju naoružanja i vojne opreme i otvorena je za saradnju sa državama partnerima u skladu sa njihovim nacionalnim potrebama i mogućnostima.