Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.05.2017.

Sastanak ministra Đorđevića i ambasadora Turske



Ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je danas sa novim ambadsadorom Republike Turske u Beogradu, Tanžuom Bilgičem.

Sastanak ministra Đorđevića i ambasadora Turske 
Na sastanku je potvrđena spremnost za unapređenje ekonomskih i partnerskih odnosa dve zemlje, posebno nakon nedavnog susreta premijera Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Erdogana u Pekingu. Istaknut je značaj potpisanih Sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata za dalje jačanje saradnje dve zemlje.
 
Ministar Đorđević rekao je da su ključni spoljnopolitički ciljevi Srbije članstvo u Evropskoj uniji, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i regionalna saradnja. Ministarstvo odbrane nastaviće da vodi balansiranu politiku odbrane i da radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, rekao je ministar na sastanku.
 
Đorđević i Bilgič razmenili su mišljenja o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i migratornoj krizi. Zaključeno je da je saradnja u oblasti odbrane dobra sa težištem u oblastima vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje i školovanja i obuke.
 
Đorđević je zahvalio ambasadoru Bilgiču za odluku Turske da nastavi da učestvuje u realizaciji projekta izgradnje i opremanja aerodroma "Morava".
 
photoFOTOGALERIJA