Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.12.2016.

Poseta izvršnog direktora Evropske odbrambene agencije



Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se danas sa izvršnim direktorom Evropske odbrambene agencije ambasadorom Horhe Domekom.
 Poseta izvršnog direktora Evropske odbrambene agencije

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim nivoom saradnje, vidljivim kroz značajan broj poseta i aktivnosti na visokom i ekspertskom nivou. Posebno je pohvaljeno uključenje Republike Srbije u rad Projektnog tima za borbu protiv improvizovanih eksplozivnih naprava (PT CIED). Razgovarano je i o modalitetitima i mogućnostima dalje konkretizacije saradnje, u skladu sa Administrativnim ugovorom, koji je Republika Srbija potpisala sa ovom agencijom 2013. godine.
 
Angažovanjem Republike Srbije u aktivnostima Evropske odbrambene agencije Ministarstvo odbrane namerava da unapredi razvoj sposobnosti i kapaciteta VS i MO, istakao je u razgovoru ministar Đorđević.
 
Tokom boravka u Beogradu izvršni direktor EOA sastaće se sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem i načelnikom Uprave za odbrambene tehnologije SMR general-majorom Bojanom Zrnićem, kao i sa drugim predstavnicima MO i VS nadležnim za saradnju sa Evropskom odbrambenom agencijom. Ambasador Domek sastaće se i sa predstavnicima Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za evropske integracije Narodne Skupštine Republike Srbije, kao i predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova. U okviru posete, ambasador Domek održaće predavanje na Vojnoj akademiji u vezi sa ulogom Evropske odbrambene agencije u implementaciji Globalne strategije Evropske unije, Zajedničke deklaracije NATO-EU i Akcionog plana evropske odbrane.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.12.2016
mp4 (17,82 MB)
Sastanak