Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.09.2016.

Сусрет генерала Диковића и Бартмана



Сусрет генерала Диковића и БартманаНачелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Марком Бартманом у Београду.

Говорећи о значају посете, генерал Диковић је истакао да је реч о другој званичној посети генерала Бартмана нашој земљи од када је на дужности команданта, а да се сарадња са Националном гардом Охаја развија већ десет година у оквиру државног партнерства Србије и Сједињених Америчких Држава.

– За протеклих десет година припадници Министарства одбране и Војске СрбијеСусрет генерала Диковића и Бартмана доследно су реализовали стратегијске циљеве партнерства између Србије и САД, који су били у надлежности Министарства одбране и Војске Србије. Ми ћемо обележити десетогодишњицу успешне сарадње са Националном гардом Охаја, што не значи да је то неки прекид односа или предах, већ изванредна прилика да видимо шта смо урадили и истовремено трасирамо нове области сарадње које су битне за развој способности наше војске и даљи развој партнерских односа – нагласио је генерал Диковић.

Према његовим речима, постигнути резултати у том партнерству су и те како видљиви. Реч је, између осталих, о неколико хуманитарних асистенција које су спроведене од 2006. године, у вредности од неколико милиона долара, у градовима у јужном делу Србије, чији становници и данас уживају у плодовима онога што је створено у оквиру те сарадње.

Сусрет генерала Диковића и Бартмана– У завршној смо фази реализације пројекта база „Југ“, где је уложено неколико милиона долара, како би база „Југ“ постала регионални, партнерски центар за обуку свих који би хтели да учествују у мултинационалним операцијама ради обезбеђења и стварања мира у свету – истакао је генерал Диковић додајући да је за способности Војске Србије посебно важно то што ће база „Југ“ са свим својим инфраструктурним објектима и те како утицати на ниво обуке војника и старешина наше војске, јер ће на њој бити створени сви услови који су данас потребни за обуку појединаца и јединица.

Генерал Диковић је најавио да ће током данашњег састанка бити речи и о новим модалитетима сарадње који су, како је оценио, врло занимљиви и битни за способности наше војске, а о чијим детаљима ће бити више речи кад се постигне пуна сагласност о свим питањима тих пројеката у будућности.

Како је истакао генерал Бартман, у претходних десет година изведено је неколико пројеката, међу којима су и они које су извеле инжињеријске групе Националне гарде Охаја и припадници Војске Србије приликом поновне изградње и обнове школа широм Србије. Он је изразио посебно задовољство што ће већ сутра учествовати у једној од акција, односно, партнерству и сарадњи медицинских снага припадника Националне гарде Охаја и Војске Србије.

– Радујем се што ћу током посете бити у прилици да обиђем и базу „Југ“ и сагледам велики рад и труд који је уложен у напорима даСусрет генерала Диковића и Бартмана та база постане прави пример партнерског центра и центра за припрему за учешће у мировним операцијама – нагласио је генерал Бартман и оценио да је тешко поверовати да је десет година сарадње за нама, истовремено изражавајући задовољство због заједничких пројеката у будућности.

У оквиру посете делегације Националне гарде Охаја нашој земљи, у наредним данима реализује се пројекат хуманитарне асистенције мешовитих медицинских тимова Војске Србије, Националне гарде Охаја на територији Пчињског управног округа. Заједничко медицинско ангажовање које укључује бесплатне здравствене прегледе житеља села удаљених од здравствених установа реализоваће 31 припадник Војске Србије, 26 припадника Националне гарде Охаја и четири припадника оружаних санага Анголе у својству посматрача.