Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
09.08.2016.

Почеле полуфиналне трке на „Тенковском биатлону“




На једној од најзанимљивијих дисциплина у оквиру Међународних војних игара – „Тенковском биатлону“, данас су почеле полуфиналне трке у које се пласирала и екипа Војске Србије.

У првом полуфиналу надметале су се екипе војски Кине, Јерменије, Анголе и Киргистана. Другог дана такмичиће се Белорусија, Казахстан, Иран и Монголија, док припадници наше војске на стазу излазе трећег дана са екипама из Русије, Индије и Азербејџана.

Ове године се у полуфинале пласирало 12 екипа, за разлику од прошлогодишњих осам тимова, које ће се надметати уз неколико новина. Наиме, уведен је већи број циљева за спрегнути митраљез и протиавионски митраљез, стаза је дужа за 12 километара и прецизније су дефинисане казне за одређене грешке у току трке.

Према речима вође делегације Војске Србије и члана главне судијске комисије пуковника Драгана Бојића, друге Међународне војне игре реализују се у много већем обиму него прошле године и конкуренција је велика.

- За разлику од прошле, ове године се реализује 23 такмичења на 20 полигона, уз учешће више од 3000 припадника из 19 земаља Европе, Азије, Латинске Америке и Африке, на територији Руске Федерације и Републике Казахстан. Учествују три екипе Војске Србије и то традиционално, трећи пут, тенковске јединице на полигону Алабино у Московској области, затим понтонирске јединице на такмичењу „Отворена вода“ у граду Муром и противавионске јединице у дисциплини „Чисто небо“ у граду Јејск.

До сада је завршено такмичење понтонираца и наши припадници су у конкуренцији са Русијом и Кином заузели треће место. Такмичење противавионаца се завршава данас и вечерас би требало да сазнамо резултате. Када је реч о „Тенковском биатлону“ кренуле су завршне борбе, а наша екипа учествује у трећој полуфиналној трци која се одржава 11. августа, истакао је пуковник Бојић.

Финале „Тенковског биатлона“ и церемонија затварања Међународних војних игара биће одржани у суботу, 13. августа.