Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
31.07.2016.

Наставак успешне сарадње са Руском Федерацијом



Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић и министар одбране Зоран Ђорђевић састали су се данас у Београду са амбасадором Руске Федерације Александром Чепурином са циљем унапређења сарадње две земље. Констатовано је да је досадашња сарадња обострано успешна и да се очекује њен наставак у свим областима од значаја и у заједничком интересу.

Саговорници су разговарали о актуелној ситуацији, хуманитарним операцијама које спроводи Руска Федерација, као и о другим аспектима регионалне и глобалне политичко-безбедносне ситуације.

Амбасадор Чепурин је истакао да очекује унапређење сарадње у свим областима, у складу са Декларацијом о стратешком партнерству између две земље, и додао да ангажовање Руске Федерације на успостављању хуманитарних коридора говори да је циљ тих операција искључиво хуманитарног карактера и усмерен ка спасавању живота и спречавању патње недужних и немоћних цивила.
 
Министри Дачић и Ђорђевић су током разговора истакли принципијелан став Србије о поштовању територијалног интегритета свих чланица Уједињених нација и подршци свим међународним активностима које су усмерене ка изградњи и очувању мира и безбедности у свету. То посебно долази до изражаја када су у питању хуманитарне операције и спречавање патњи и страдања недужног цивилног становништва у регионима захваћеним оружаним сукобима. Република Србија је свој хумани однос према цивилима, посебно имајући у виду сопствена искуства из не тако давне прошлости, најбоље показала током текуће мигрантске кризе и за то добила признање од целе међународне заједнице.
 
Влада Србије ће, иако у сложеној економској ситуацији, сагледати могућности за прикупљање хуманитарне помоћи, као допринос успеху хуманитарних операција које Руска Федерација изводи.
 
На састанку је истакнута захвалност на подршци руске стране нашим спољнополитичким приоритетима, уз разумевање значаја истовременог одржавања добрих односа са свим партнерима, и на Истоку и на Западу, као и у процесу прикључења Србије Европској Унији који је спољнополитички приоритет. Србија ће наставити да спроводи политику војне неутралности и убудуће ће сарађивати са свим партнерима и на Истоку и на Западу.